Zimní zahrada VI.díl - Zahradničit můžete i v mrazech

Nedáte dopustit na čerstvou domácí zeleninu nehledě na roční období? Možná vlastníte vyhřívaný nebo bezmrazý skleník? Pokud ano, jistě máte zkušenosti a ve svém stálezeleném teritoriu víte co a jak. Jestliže ale hledáte inspiraci nebo zkrátka nechcete na nic zapomenout a vaše svěřence zanedbat, podívejte se na seznam prací, které lze na nový rok ve skleníku dělat.

Leden

Únor

vyséváme: řeřichu, ředkev nebo listový salát, dařit se bude i rychleným odrůdám ředkviček

sklízíme: polníček, kadeřávek, růžičkovou kapustu a jiné druhy zimní zeleniny

další práce: u přezimujících rostlin v truhlících pravidelně kontrolujeme výskyt škůdců, popřípadě zastřiháváme výhonky

vyséváme: brokolici, cibuli, květák, pórek, papriku, rajčata, artyčoky, hlávkový salát a kedlubny

sklízíme: zimní zeleninu (podobně jako v lednu)

další práce: sazeničky zakrýváme textílií, rychlíme jahody (až se objeví květy, ručně štětečkem přenášíme pyl z tyčinek na bliznu pestíku uprostřed květu), kontrolujeme výskyt mravenců a mšic na květinách v truhlících

Jestliže máte skleník, ve kterém v zimě není možné zeleninu úspěšně pěstovat, i tak se najdou činnosti, které vám ulehčí práci na jaře. Tak například je nutné zbavit půdu veškerých zbytků rostlin z předešlé sezóny. Hlínu důkladně zryjeme a umožníme tak její kompletní promrznutí, které s trochou štěstí vyhubí i všechny škůdce. Při hlubokém rytí není od věci přidat i uleželý hnůj nebo kompost. Půdu nakonec zalijeme a jestliže zjistíme, že je příliš kyselá, tak i zavápníme. Takový proces by neměl dát škůdcům nebo plísním jedinou šanci. A i když se už těšíte na slunečné dny a zasněžený skleník vám působí jen málo radosti, i bílá pokrývka se dá využít. Předně ji odstraňte ze skel a střechy skleníku, aby nezpůsobila škody, a část použijte jako zálivku přímo na záhonky uvnitř.

První nedočkavci - pelargonie a begonie

Amatéra a neználka možná sázení květin v lednu rozesměje, ale zkušený zahrádkář ví, že s některými letničkami pro výsadbu do truhlíků není radno otálet. Jejich vypěstování ze semínka není vůbec jednoduché a spolu s našimi radami budete potřebovat i notnou dávku štěstí. Tak proč se do toho nepustit? Odměnou vám budou krásky begonie a pelargonie.

Hned z kraje je dobré si rozmyslet, zda máte pevné nervy a jste připraveni na neúspěch. Pokud ne, pak například v hobbymarketech OBI mají k dostání již předpřipravenou výsadbu, kterou stačí přesadit do truhlíku. Ale jestliže rádi riskujete, i při práci s květinami lze zažít napětí. Jak na balkónové květiny - klasické muškáty a begonie s velkými květy?

Jak vypěstovat muškáty, které vám sousedi budou závidět?

·         eden je nejzazší termín pro výsadbu pelargonií a begonií

·        vyséváme na speciální substrát určený přímo pro ně a udržujeme ho při teplotě 21°C

·        níže do výsevního truhlíku umístíme hrubší substrát, aby lépe odváděl přebytečnou vodu z povrchu tvořeného jemněji prosátou vrstvou - nakonec substrát shora jemně urovnáme

·        semínka begonií jsou miniaturní téměř ,,prachové” velikosti, substrátem je nikdy nezasypáváme, potřebují ke klíčení světlo - dávejte ale dobrý pozor na neustálou vlhkost zeminy, jinak semínka zaschnou

·        u muškátů můžeme provádět výsev na přesně danou vzdálenost, semínko od semínka, a poté je zasypeme tenkou vrstvou substrátu - opět jemně urovnáme, stlačíme a dopřejeme rostlinám opatrnou zálivku

·        není od věci zamezit vyschnutí pomocí plastového krytu s otvory pro proudění vzduchu

·        rostliny začnou klíčit po 10 - 14 dnech a po dalších 4 týdnech je můžete s radostí přesadit do květináčů při teplotě okolo 16°C

 

Až si v létě při pohledu na svá krásná okna s truhlíky vzpomenete na své lednové snažení, nezapomeňte si pogratulovat.

S paprikami začněte včas!

Už jste slyšeli o tom, že paprika prodlužuje věk nebo pálí přebytečné tuky? Ať už těmto zázračným účinkům věříte nebo ne, pravdou zůstává, že paprika je především výborná chuťově. A vlastnoručně vypěstovaná o to víc. Někteří si stěžují, že vypěstovat papriky není nic jednoduchého. Jestliže však máte chuť během ledna a února prověřit své dovednosti, pusťte se směle do toho. Odměna bude sladká a možná i trochu pálivá. Jak na to?

Jak vypěstovat krásné a zdravé papriky

·        S předpěstováním na nic nečekejte. Pokud máte skleník, můžete začít už v půli ledna. Do truhlíků doma pak začneme vysévat v únoru. Doba klíčivosti se pohybuje okolo 3 týdnů.

·        Substrát můžeme použít klasický na výsev nebo nakombinovat vlastní z písku a rašelinové hlíny.

·        Papričky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme při teplotě 25°C. Jednou denně fólii, popřípadě sklo na chvíli odkryjeme a pootočíme. Až rostlinky povyrostou, můžeme kryt odstranit.

·        Pozor na přelití! Za začátku semínka raději rosíme dobře ustátou vodou.

·        Před výsadbou (asi ve stádiu 2 pravých listů) papriky přesazujeme po dvou do květináčů.

·        Na zahrádku je rozumné papriky vysadit až v druhé polovině května, abychom se vyhnuli přízemním mrazíkům. Před výsadbou nezapomeňte papriky zvykat na chladnější teplotu.

·        Vysázet papriky se doporučuje ve vzdálenosti 25 - 35 cm po dvou tak, jak jsme je přesazovali do květináčů. Hlubším zapuštěním do půdy docílíte větší stability celé rostliny. Papriky hnojíme tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu.

Zahrada žije celý rok

Jste překvapeni, že i během zimních měsíců život na zahradě zcela neustává? Příroda se musí postarat o všechny své svěřence a bez rostlinek, které přežijí i pod nánosem sněhu, by se například lesní zvěř neobešla. Není tomu tak dávno, kdy dokonce i člověk nemohl v lednu zajet na nákup a nezbývalo mu nic jiného, než vyžít s tím, co mu příroda nabízí. A naše dnešní zahrádky jsou posledním útočištěm přírody ve městech, poslední oázou klidu a odpočinku a třeba i poslední záchranou malých opeřenců. Říkáte, že je se zahrádkou příliš práce, a teď dokonce i v lednu a únoru? Nebojte se, s prvními jarními dny na veškerou dřinu zapomenete. A bude k tomu stačit jen první okvětní plátek křehké sněženky.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada