Kuchyně nastavují barevné trendy

Kuchyně je srdcem domova. Ať už je používána ke každodennímu vaření nebo slouží spíše jako designový prvek, v našem interiéru prostě nemůže chybět. Zajímavé je, že při výběru kuchyní jsme jaksi nejodvážnější. V případě kuchyní volíme často barvy a materiály, které bychom se z počátku do zbytku interiéru báli použít. Kuchyně jsou tedy jakýmisi předskokany nábytku, co se použitých barev a kombinací materiálu týče. Materiály, které jsou oblíbeny u kuchyní, následně začínají přesahovat i do zbývajícího interiéru.

 

V moderních interiérech již kuchyně není brána jako oddělená místnost, kde se zavřete na půl dne a vaříte a vaříte. Současným trendem je přiblížit kuchyň obytné místnosti, většinou obývacímu pokoji, a tomu odpovídá i její současný vzhled. Stále častěji se tak kuchyňská linka podobá běžnému nábytku a nějakým způsobem na něj navazuje – hladké lesklé plochy, kvalitní dřevěné dýhy nebo dokonce samotný masiv, což dodá tomuto nábytku punc luxusu. Obývací pokoje jsou nyní více hranaté a minimalistické. Tento styl se odráží i v designu kuchyní.

 

V současném designu kuchyní jsou patrné dva trendy. Můžeme se setkat s moderním minimalistickým či tradičním, většinou venkovským stylem.

Moderní interiér je otázkou především trendy materiálů a čistých, jednoduchých linií. Působí svěže a lehce. V barevném provedení se meze opravdu nekladou. Vše by mělo ladit se stylem celého interiéru. Setkáme se tak s velmi výraznými či naopak světlými barvami a to ať už samotné kuchyně či v úpravě stěn.

Tradiční (venkovský neboli romantický) styl se naopak vyznačuje zaběhlými materiály, především dřevem ve své přirozené barevnosti. Celkový dojem pak zcela jistě dotváří drobné prvky jako úchytky či madla, látkové dekorace, aj. Pokud si vybereme daný styl, měli bychom se ho držet i při vybavování kuchyně nádobím a případnou dekorací.

Nutno podotknout, že v poslední době se rozdíly mezi moderní a klasickou kuchyní čím dál tím více potírají. I romantický venkovský styl je nyní v novém kabátě o něco jednodušší, hladší a vzdušnější.

 

Jak je to s barvami a materiály?

Trendem poslední doby jsou jemné, světlé barvy, často v kontrastu s velmi sytými tóny. Mezi výraznými barvami vyniká fialová, červená a černá.

Nebojte se barev kuchyňské linky nebo si pohrajte s malbou zdí. Využít můžete také nejrůznější odstíny a ornamenty opět populárních tapet. Díky tomu bude vaše kuchyň útulná, ale také trendy.

Ze světlých barev se nejvíce prodávají odstíny typu Café Latte či vanilky (často ve spojení s ořechem).

Nejmodernější barevné dekory, často ve vysokém lesku, se kombinují s dřevěnými dýhami. Materiály jsou hladké, dominují čisté a jednoduché linie.                                   

 

Prostor a světlo

Tím, že se kuchyně propojuje s obývacím pokojem, dochází k většímu otevření prostoru a tím i k prosvětlení a odlehčení celé místnosti. I ze dvou malých místností tak můžete získat jednu honosnější, vzdušnější a modernější. Vhodným prvkem, který může příjemně propojit kuchyni s obývacím pokojem je například barový pult. Ten může ze strany kuchyně sloužit jako další velmi šikovný úložný prostor – například pro jídelní servis. Další možností je praktický jídelní stůl, který vytvoří příjemný přechod mezi jednotlivými „místnostmi“.

Světlo je v kuchyni velmi podstatné. Pokud tedy nemáte dostatečně světlý interiér, alespoň kuchyň doplňte o přídavná světla. Vybrat si můžete z široké nabídky nejrůznějších zářivek či bodových světel.

kuchyni je velmi důležitá digestoř, obzvláště, máte-li kuchyň propojenou s další částí bytu. Nechcete přeci, aby se výpary z vařícího se jídla linuly celým vaším interiérem. Z prostorových důvodů můžete dokonce zvolit digestoř, která nemá vývod mimo místnost. Její součástí je kvalitní uhlíkový filtr, jenž výpary pročistí a vzduch vrátí zpět. Nejlepší volbou, pokud vám to interiér umožní, je však jednosměrný odsávač, který veškeré výpary odsaje ven.

Výběr digestoře tedy nepodceňujte a zaměřte se především na její odsávací schopnost a hlučnost.

 

Kuchyně zpoza dvířek

U plánování kuchyně je velmi důležité dobře rozmyslet její vnitřní dispozice. Nejrůznější organizátory v kuchyni zpříjemní a ulehčí každodenní rutinu a vnesou systém do celé kuchyně. Nepodceňujte příslušenství, které prakticky ušetří a využije každé místečko - košíky, zásuvky, rozdělovače zásuvek, chytré řešení rohových skříněk či slepých míst, samovyjížděcí mechanismy.

Pokud chcete mít opravdu moderní hladkou linii kuchyně, sáhněte po stále oblíbenějším bezúchytkovém otevírání skříněk.

Při výběru kuchyně dbejte také na pracovní desku. Ta je důležitým prvkem pro její vzhled, ale také funkčnost. Nejčastějším materiálem je klasická dřevotříska s laminátovým povrchem, speciálně upravené proti oděru. Můžete si vybrat z nejrůznějších stylů a barevných odstínů. Pokud vám záleží na funkčnosti, vybírejte spíše světlé odstíny. Na takové desce se daleko lépe pracuje a nemusíte tolik namáhat oči.

 

I vzhledově luxusní kuchyně nemusí být tak drahá

Kuchyně se vyrábějí v nejrůznějších cenových relacích. Cena je v zásadě odvislá od použitých materiálů. Stále častěji se setkáváme s použitím věrohodných imitací různých masívů, které jsou často k nerozeznání od originálů, a přitom daleko levnější. Dražší bude například moderní polymerová folie, která se také vykazuje vysokým leskem.

 

Nezapomeňte, že kuchyň je důležitá část vašeho domova. Proto se nechte určitě inspirovat nejnovějšími trendy, ale při svém výběru volte takovou kuchyň, která se bude líbit hlavně vám, bude dle vašeho vkusu a přesně pro váš interiér.

 

Více na www.sconto.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně