O možnosti nákupu půdy cizinci bude znovu rozhodovat vláda

TNBiz, 12.7.2011
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS) projedná ve středu novelu zákona, podle které by mohli zájemci ze států Evropské unie nebo ze zemí, se kterými má Česko uzavřenou dohodu o hospodářském prostoru, kupovat půdu v České republice. Vláda přerušila jednání o novele v dubnu a poslala ji na dopracování.

Návrhem ministerstva zemědělství se v dubnu vláda zabývala kvůli tomu, že 1. května skončilo přechodné období pro nabývání zemědělské půdy. Lhůtu si Česká republika vyjednala při vstupu do Evropské unie (EU)v roce 2004.

Povolení k nákupu půdy se má podle novely vztahovat i na občany Švýcarské konfederace, která má s EU uzavřenou dohodu o volném pohybu osob.

S návrhem nesouhlasí ministerstvo financí. Podle něj by měli mít možnost nakupování půdy i občané ze zemí mimo EU. Svůj názor má podložený také evropskou směrnicí, která zabezpečuje volný pohyb kapitálu a plateb. "Ministerstvo zemědělství a Pozemkový fond ČR se však domnívají, že se nejedná o volný pohyb kapitálu, ale o zcela specifický režim prodeje státní půdy," píší úředníci v předkládací zprávě.

Předloha má rovněž sjednotit podmínky pro převody pozemků na podnikatele.

Soukromí zemědělci mají však v případě nákupu státního pozemku splňovat určité podmínky. Na svém pozemku o minimální výměře deset hektarů musí provozovat zemědělskou produkci po dobu nejméně 36 měsíců.

Předloha má zabránit přednostnímu nabývání pozemků osobami, které neprovozují zemědělskou výrobu. Na plnění těchto podmínek byl měl podle předkladatelů dohlížet Pozemkový fond České republiky ve spolupráci s ministerstvem zemědělství.

Celková výměra zemědělské půdy v České republice je 4,2 milionu hektarů, z toho je 262 tisíc hektarů státní půdy ve správě Pozemkového fondu České republiky a převoditelných je přibližně 147 tisíc hektarů.

Na přípravě návrhu novely se kromě ministerstva zemědělství podíleli také zástupci Pozemkového fondu České republiky.

Zákon by měl začít platit od prvního dne kalendářního měsíce po jeho legislativním schválení.

Petra Hrubá, Jan Kálal, Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality