Fincentrum Hypoindex: Počet sjednaných hypoték v červenci klesl bezmála o třetinu (18.8.2011)

TNBiz, 18.8.2011

PRAHA (MEDIAFAX) - V červenci banky sjednaly celkem 5078 hypoték, meziměsíčně o necelou třetinu méně. Vyplývá to z aktuálního Fincentrum Hypoindexu zveřejněného ve čtvrtek.

Oproti předchozímu měsíci rapidně poklesl zájem o hypoteční úvěry, na rozdíl od června si lidé v červenci sjednali o necelou třetinu méně hypotečních úvěrů. Konkrétně v červnu bylo sjednáno 7004 hypoték a v červenci 5078.

„Obvyklý prázdninový pokles zájmu o hypotéky doprovodila mírná změna v preferenci fixací. Ačkoliv pětileté fixace mírně poklesly a blíží se svým dlouholetým minimům z letošního ledna, klienti více preferovali tříleté fixace, které jsou dražší. Obdobná situace nastala také právě v lednu,“ komentoval situaci na hypotečním trhu analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů je podle něj o prázdninách celkem běžný. V loňských letech se žádný nárůst také nekonal. Většinou však počty úvěrů klesly o jeden tisíc, letos skoro o dva tisíce za měsíc.

Kvůli poklesu počtu nově smluvených hypoték se snížil i objem poskytnutých úvěrů. Minulý měsíc objemy slavily rekord - nejvyšší od června 2008. Teď však z 11,765 miliardy korun klesl na 8,584 miliardy korun.

Sazby v červenci stouply u jednoleté fixace ze 4,516 procenta na 4,584 procenta. Stejně tak nárůst zaznamenala tříletá fixace, která stoupla ze 4,241 procenta na 4,264 procenta. Pětiletá fixace však klesla ze 4,217 procenta na 4,173 procenta.

Celkem v červenci úrokové sazby u hypoték znovu poklesly, i když jen o necelý jeden bazický bod. V červnu byla průměrná úroková sazba ukazatele Fincentrum Hypoindex 4,144 procenta, ta v červenci klesla na 4,135 procenta.

Počet úvěrů poklesl u všech fixací. Na prvním místě vystřídala co do objemu a počtu uzavřených hypoték pětiletou fixaci fixace tříletá. V červenci bylo uzavřeno 2238 hypoték s tříletou fixací a 2180 hypoték s pětiletou fixací. Lidé tedy v prvním měsíci prázdnin sázeli spíše na kratší fixaci. Přitom úroková sazba je stále výhodnější u pětileté fixace. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex je v červenci průměrná úroková sazba u pětileté fixace 4,173 procenta a u tříleté 4,264 procenta.

"Pokles hodnoty Fincentrum Hypoindexu byl způsoben snížením úrokových sazeb napříč fixacemi, nejvíce však k poklesu přispěly tříleté fixace, jejichž průměrná hodnota se významně přiblížila pětiletým fixacím. Podporou poklesu byla také změna struktury fixací z jednoletých ve prospěch levných variabilních fixací a snížení podílu ostatních fixací, nepatrný protichůdný efekt mělo zvýšení podílu tříletých fixací na úkor pětiletých fixací," doplnil Josef Rajdl.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Libor Popela, popela@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality