Poslanci odsouhlasili změny v podpoře stavebního spoření

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní podpora maximálně dva tisíce korun ročně a úroky daněné 15procentní sazbou, tak bude vypadat stavební spoření už v roce 2012. Novelu, kterou připravilo ministerstvo financí jako reakci na verdikt Ústavního soudu, v pátek schválila sněmovna.

Pro návrh zákona hlasovalo z přítomných 163 poslanců 95, 62 bylo proti. Oproti ostatním reformním zákonům, o nichž se v pátek ve sněmovně jednalo, ten o stavebním spoření neprovázely ústní tahanice vládních poslanců s opozicí. Schválení novely tak zabralo sotva pár minut.

Vázána nálezem musela vláda novelu předložit podruhé, v pátek se tak dostala až do třetího čtení. "Text je zcela totožný s tím, co sněmovna schválila, tedy bez ustanovení týkajících se srážkové 50procentní daně, kterou ÚS označil za protiústavní," shrnul Kalousek.

Dvoutisícová hranice pro státní podporu, která představuje deset procent z naspořené částky omezené limitem 20 tisíc korun, je platná i pro rok 2011. Vláda její zavedení prosadila a podle Kalouskových propočtů ušetřila státnímu rozpočtu tři až 4,5 miliardy korun.

Pokud by se k žádným změnám nepřistoupilo, zvýšil by se od příštího roku strop pro podporu v závislosti na datu uzavření smlouvy až na 4500 korun. Ústavní soud nechal totiž redukci podpory v platnosti jen do 31. prosince, když vyhověl stížnosti zákonodárců ČSSD.

Spolu se snížením podpory Kalousek také prosadil, aby byla zrušená daňová výjimka pro úroky ze stavebního spoření. Podle ministra financí je tím finanční produkt zvýhodněný a chce, aby se i na něj vztahovala 15procentní daň. Státní pokladna by si díky tomu měla přilepšit o jednu nebo až půldruhé miliardy korun.

O co už se rezort financí nesnažil, to je 50procentní zdanění podpory stavebního spoření za předchozí rok, které ústavní soudci v dubnu zrušili s okamžitou platností. Kalousek musel proto nechat narychlo vyplatit i druhou polovinu státní podpory příslušející střadatelům za rok 2010, což stálo rozpočet 5,25 miliardy korun.

Cílem předkladatele je, aby novela platila od 1. ledna 2012, protože tehdy začíná rozhodné období pro výpočet státní podpory vyplácené zpětně v roce 2013.

Martina Týblová, Jan Kálal, tyblova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření