Barevné trendy se v příštím roce ponoří do korálové červeně

Specialisté značky Dulux, ve spojení s mezinárodní skupinou kreativních expertů z oblasti designu, architektury a módy, představili po důkladné analýze barevné trendy pro následující rok. Slavnostní odhalení Barvy roku 2012 a uvedení publikace Colour Futures 2012, zaměřené na trendy v barvách, proběhlo u příležitosti vernisáže výstavy Colour Passion v pražské Výstavní síni Mánes. Představení barevných trendů se v České republice uskutečnilo již potřetí.

 

Po loňském „ocenění hodnot“, které bylo hlavním motivem barevných trendů, se kreativní experti rozhodli na toto téma navázat. Barevné trendy pro rok 2012 tak vychází z „možnosti“ nalezení nových myšlenek ve všem, co jsme v poslední době začali opětovně oceňovat. Tato koncepce nás podněcuje k tomu, abychom čerpali nové možnosti ze světa kolem nás. Zároveň také dodává odvahu kombinovat materiály a barvy novými, neočekávanými a přesvědčivými způsoby. Barevné trendy pro rok 2012 by měly být plné optimismu a energie, ve kterých se budou prolínat syté barevné tóny s jemnými tlumenými a pastelovými barvami.

 

Barvou roku 2012 se stala korálová červeň. Ta se vymyká svou živostí, přičemž z ní také vyzařuje výstřednost i serióznost zároveň. „Červená může mít pro řadu lidí nejrůznější význam, připomíná nám, abychom nehledali jednoduchá řešení, ale otevřeli mysl novým myšlenkám a možnostem, které čekají, až budou objeveny,“ říká Marieke van der Bruggen z Estetického centra společnosti AkzoNobel. „U červené barvy je také zajímavé, že ve všech světových kulturách vzbuzuje výrazné emoce. V Číně je to barva štěstí, v Indii je spojována s manželskou pohodou a porozuměním. V mnoha západních společnostech je to barva vášně a síly,“ dodává der Bruggen.

 

Barevné trendy pro rok 2012

Pro rok 2012 bylo na základě ústřední myšlenky také identifikováno pět klíčových trendů. Každý z nich se promítá v barevných paletách, ze kterých byla vybrána barva roku 2012.

 

Delikátní kombinace

Z barev této palety vyzařuje delikátnost. Prostota zde neznamená strohost, ale promyšlenou volbu materiálů a objektů pro dosažení dokonalé rovnováhy – klíčem ke všemu je vyváženost. Barevná paleta se soustředí na chladné elegantní a neutrální odstíny, luxusní teplé odstíny barvy velbloudí srsti, červený korál a tělovou růžovou.

 

Jedno malé semínko

Barevná paleta na toto téma je inspirována principem fotosyntézy. Vodové odstíny zelené, dešťové mraky, světlé pastelové tóny a neutrální barvy vytvářejí náladu kontrastující s temnou hlínou a jasnými barvami květů.

 

Životní příběh

Tato barevná paleta je reakcí na podobu blogů a sociálních médií a bizarnosti, která je výsledkem subjektivního vkusu a zálib jednotlivých tvůrců. Je to rovněž dokonalá paleta: vyvážená, hřejivá a okouzlující, ale nikoli příliš nostalgická. Jsou v ní náznaky sulfátového papíru a lepenky a mnoho veselých, a přesto vyzrálých pastelových barev.

 

Rozličné světy

Barevná paleta zvolená pro toto téma vyjadřuje extrémy. Přechází od snového a surreálného světa do hmotného a velmi reálného. Svěží sametové jasné modři, zeleně a červeně jsou postaveny do kontrastu s éterickými a průsvitnými pastelovými odstíny.

 

Znovuobjevení hrdinové

Tato barevná paleta je inspirována střízlivými vlastnostmi našeho industriálního dědictví s maskulinní estetikou, která je vždy provázela. Denimová modř, neutrální industriální tóny, odstíny rezavého kovu, zeleň šicích strojů, signální jasné zabarvení kabelů, kovových dveří a potrubí a v neposlední řadě šeď motorů a betonu.

 

Interaktivní výstava Colour Passion v pražském Mánesu

S barevnými trendy pro následující rok se mohou zájemci seznámit sami od 3. září do 2. října v pražské Výstavní síni Mánes na unikátní interaktivní výstavě Colour Passion. Jejím generálním partnerem je značka DULUX.

 

„V letošním roce jsme se poprvé rozhodli prezentovat barvy a jejich současné trendy na výstavě Colour Passion. Tu jsme rozdělili do čtyř tematických bloků, vždy po jednotlivých týdnech. Chceme tím ukázat, že barvy jsou neoddělitelnou součástí každodenního života,“ říká David Hůla, člen realizačního týmu.

 

Veškeré informace o interaktivní výstavě Colour Passion je možné najít na www.colourpassion.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky