Ekologické a originální bydlení – bytový komplex Horní Počernice

Vyznavači ekologického a originálního bydlení se mohou těšit na nový bytový komplex v Praze Horních Počernicích – Krásné Počernice. Toho, kdo uvažuje spíše ekonomicky, než ekologicky zase přesvědčí argument minimálních nákladů za spotřebu energií.

Nový bytový projekt Krásné Počernice přímo navazuje na oceněný bytový soubor Horní Počernice – V Lukách, který získal titul Stavba roku 2008 za vytvoření obytné skupiny s rozmanitými typy bytových staveb se zřetelem k netradičním řešením obytných prostorů a využití alternativního zdroje tepelné energie. Projekt zapadá svým architektonickým zpracováním do krajinného rázu své lokality a vyjímá se pojetím exteriérů i interiérů budov a svou provozní, nízkoenergetickou inteligencí.

Stavba projektu Krásné Počernice byla zahájena k 1. červnu 2011 zkušeným developerem na poli ekologického a nízkoprovozního bydlení a dokončena bude na podzim roku 2012. Kromě několika bytů přímo v zemi nabídne komplex také byty v dispozicích 1+KK až 4+KK  o velikosti od 33 do 125 m2. Projekt klade důraz na vysoký komfort bydlení a nízkoenergetické zpracování budov. „V souladu s naším firemním přesvědčením stavíme domy, které ctí estetiku krajiny, mají nízké  provozní náklady budov a jsou minimálně náročné na údržbu. U každého našeho projektu je klíčová nejen nízkoenergetická povaha staveb, ale také ověřená kombinace moderních ekologických technologií, zaručující vysoký komfort bydlení a úsporu energií.“  Konstatuje ředitel a zakladatel společnosti Konhefr, stavby a interiéry s.r.o., Jan Konhefr.

Naplnit ideál ekologického a zároveň ekonomického bydlení napomáhá kombinace moderních technologií a postupů, jakými jsou tepelná čerpadla, podlahové topení, využití přirozeného krajinného reliéfu, rekuperace vzduchu, ekvitermní regulace, inteligentní systém a další. Díky nim je zajištěna optimální cirkulace vzduchu, tepla a energií, což šetří čas i výdaje za domácnost a zajišťuje v domě stálé klima v každém ročním období. Nový bytový komplex nebude dalším ze sporných satelitů v okolí Prahy, které se stávají tzv. „horizontálními sídlišti“ a mnohdy ignorují krajinný a kulturní kontext lokality.

Jak funguje nízkoenergetická domácnost
Zásadní rozdíl mezi běžnou a nízkoenergetickou domácností pozná bezpečně vaše peněženka. Zatímco v běžné domácnosti platíte za energie řádově tisíce korun měsíčně, v nízkoenergetické domácnosti je to pouze několik stokorunZásadním prvkem technologického mixu užitého v projektech Konhefr je tepelné čerpadlo. Princip tepelného čerpadla je obdobný jako u běžné ledničky nebo mrazáku. Tepelné čerpadlo má uzavřený oběh speciální chladicí kapaliny, která se za nízkých teplot vypaří a absorbuje do sebe energii. Pára je stlačena kompresorem a tím se ohřeje. Za vyšší teploty pára předá teplo do topné vody, změní se na kapalinu a celý cyklus se znovu opakuje.  Argument vysokých pořizovacích nákladů na tepelné čerpadlo je již pasé. Náklady jsou totiž porovnatelné s pořízením a údržbou běžného plynového kotle, provoz bezpečný a efektivita topení vůči plynu je pak trojnásobná.

Dalším důležitým prvkem je řízené větrání – rekuperace.  Systém přívodu čerstvého vzduchu je vybaven filtry, které zajistí prvotní čištění přiváděného vzduchu. Tento přiváděný vzduch je v systému promíchán s tzv. odpadním teplem, které je produkováno v každé domácnost z vaření, praní, žehlení či televize. Nyní nově používané rekuperační systémy pracují již s 85 % účinností. Řečeno řečí čísel to znamená, že při stále rekuperované místnosti vytápěné na 20 °C odvedeme 20-ti stupňový vzduch, kdy při 85 % účinnosti potřebujeme dotopit pouze 15 %, tudíž pouhé 3 °C. Přitom má dům neustálý přívod čerstvého vzduchu. Tyto nové rekuperační jednotky jsou navíc vybaveny tzv. by-passem, přemostěním rekuperátoru, který je schopen přivádět studený vzduch z venku v nočních hodinách a optimalizovat rekuperaci i v létě. Domy tím docilují kýženého stavu, kdy je v nich v létě chladno a v zimě teplo

Podlahové topení, které se instaluje do všech domů Konhefr, je jednoznačně nejefektivnějším způsobem vytápění, kdy nepotřebujete oblíbené bačkory k tomu, abyste cítili příjemné teplo od nohou. Díky podlahovému topení navíc nedochází k přetápění obytných prostor.

Zcela novým prvkem, který se v nízkonákladových domech Konhefr stává standardem, je v základním provedení tzv. Inteligentní systém. Jedná se o integrovaný dotykový panel, pomocí nějž ovládáte téměř celý dům. Za příplatek lze v rámci inteligentního systému zajistit připojení na alarm, ovládání či nastavení venkovních žaluzií, ovládání světel v domě a nastavení různých „scén“, uzavření vody, řízení rekuperace, teploty v místnostech, kamerový dohled apod. Systém je samozřejmě ovladatelný přes internet, takže dohled nad domem je možné mít téměř neustále.

www.konhefr.cz    

PR klinika
David Mitrenga
mitrenga@prklinika.cz
pohotovost:  +420 721 073 593



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba