EKOSPOL - Pražští developeři zásobují trh dalšími neprodejnými ležáky

Z celkové nabídky 7 081 nových bytů, které developeři v současné době nabízejí v Praze v projektech s 50 a více byty, je aktuálně dokončených a připravených k nastěhování více než dva tisíce. I přesto se stále dokončují další developerské projekty, které nabídku neprodejných „ležáků“ doplňují. Vyplývá to z poslední analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která detailně monitoruje pražský trh s novými byty již pátým rokem.

 

K 30. 09. 2011 napočítali analytici společnosti EKOSPOL celkem 2 003 dokončených neprodaných bytů. Vezmeme-li v úvahu fakt, že vedle velkých developerských projektů s 50 a více byty, které EKOSPOL monitoruje, tvoří část pražské nabídky také menší rezidenční areály, je velmi pravděpodobné, že celková suma neprodaných dokončených bytů šplhá k hranici 2 500.

 

„Ležáky“ ubývají velmi pomalu, na trh se stále valí další

Celkový počet dokončených ležáků v projektech s 50 a více byty klesl od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí o pouhých 273. Za celá tři čtvrtletí letošního roku jich tedy zmizelo jen 13,63 % celkové nabídky. Pokud by ubývaly i nadále tímto tempem, vystačí jejich zásoba na dalších 5-6 let (!!!).

 

„Největším problémem takzvaných ležáků není jejich absolutní počet, ale neustálý přísun nových dokončovaných projektů na trh, které jejich developeři nedokáží prodat,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s. Podle Korce lze za normální považovat stav, kdy je developerský projekt v době dokončení vyprodaný alespoň z 90 %. „Samozřejmě, nejlepší je mít všechny byty v době dokončení vyprodány. Nicméně těch pět, maximálně deset procent volných dokončených bytů developer vždycky nějak doprodá. Skutečným problémem jsou projekty s desítkami, někdy i sto a více neprodanými byty,“ komentuje Evžen Korec, jehož EKOSPOL je pravděpodobně jediným velkým developerem v Praze, kterého neprodané dokončené byty netrápí.

 

„Očištění krizí“ zřejmě nebylo dostatečné

Zmíněné „ležáky“ se nacházejí v dokončených projektech s celkem 11 384 byty, relativní nevyprodanost tedy dosahuje v průměru 17,6 %. Nejhorší situace dlouhodobě panuje v městském obvodě Prahy 3, kde je z celkem 770 dokončených bytů stále neprodáno 397, tedy více než polovina. Následuje centrum města, obvody Prahy 1 a 2, kde marně hledá kupce přes 38 % dokončených novostaveb. Naopak nejnižší nevyprodanost hlásí Praha 5, tam chybí doprodat pouze 9,4 % dokončených bytů.

 

Paradoxní situace, kdy byty v centru a širším centru města zejí prázdnotou, zatímco novostavby v lokalitách dále od centra se relativně dobře prodávají, má podle Evžena Korce jediný důvod – přemrštěnou cenu. „Někteří developeři se stále domnívají, že za byty v centru města jim kupci utrhají ruce, ať je cena jakákoli. Tak už tomu ale dávno není. Pokud se ceny bytů v dobře dopravně dostupných lokalitách dále od centra dnes pohybují mezi 38 až 50 tisíci korunami za metr čtvereční vč. DPH, pak férová cena za bydlení v centru je mezi 50 až 60 tisíci maximálně. Jsou-li byty dražší, pak jsou nesmyslně předražené,“ myslí si Evžen Korec.

 

Přísun dalších dokončovaných a neprodaných bytů ve vyšších cenových relacích je jasným signálem, že očištění trhu vlivem recese zřejmě nebylo dostatečné. „Velkou otázkou je, co se stane s těmi ležáky, které se nestihnou doprodat do konce letošního roku ještě se starou DPH. Kdo mohl nebo chtěl zlevnit, pravděpodobně již tak dávno učinil,“ uzavírá Evžen Korec.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality