Jak nejlépe připravit vchodové dveře na zimu?

Pokud chcete, aby vám dveře vydržely déle než jen po dobu záruční lhůty, věnujte jim dostatečnou péči ve formě pravidelné údržby. Tato rada platí dvojnásob pro dveře vchodové, zvlášť před nejnáročnějším obdobím – zimou. Vybrali jsme pro vás několik tipů, jak o vchodové dveře pečovat a jak je na mrazivé počasí připravit.

Byli jste loni na jaře překvapení, že vaše dveře nebylo možné otevřít tak snadno, jak jste zvyklí? I to se může stát, pokud je na zimu dostatečně nepřipravíte. Dřevo, ze kterého jsou dveře vyrobeny, může popraskat a na větších plochách se mohou objevit mezery mezi lepenými lamelami. Takovým případům lze přitom jednoduše předejít použitím olejů a vosků na dřevo. Nejenže uchrání materiál před vysycháním, ale zároveň zabraňují vlhnutí a následnému bobtnání materiálu.

Pokud jste již rezignovali na různé opravy svých starých dveří, je tu pro vás jediné řešení - pořídit si dveře nové. „Vybírejte je přitom nejen podle jejich vzhledu, barvy a materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, ale i podle tzv. parametru součinitele tepla U. Čím je tato hodnota nižší, tím lepší je tepelná izolace materiálu. Například u dveří typu GDYNIA a WROCLAW, které jsou vyrobeny z trojvrstvého dubového profilu, je tato hodnota pouze 1,7 W/m².K,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

„Před zimou je také dobré promazat jednotlivé pohyblivé kovové části jako například závěsy nebo zavírací mechanismy. Nepoužívejte však prostředky, které narušují ochrannou vrstvu proti korozi a zanechávají skvrny. Lehce potřete uzávěry a uzavírací čepy mazacím tukem a do vodících drážek pantů a otočných čepů kápněte několik kapek oleje. Pozor při tom dejte na potřísnění dřevěných prvků,“ dodává Grygárek. Důležitým prvkem vchodových dveří je bezpochyby i jejich těsnění. Stejně jako kovové části potřebuje promazat, aby bylo stále pružné a celistvé a mohlo plnit svou funkci.

Při velkém vánočním úklidu mějte na paměti, že je nutné se při čištění dveří vyhnout agresivním, čistícím prostředkům jako jsou organická rozpouštědla, čistící písky, pasty apod. Při čištění za mokra používejte pouze prostředky s pH neutrální.

Více na www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky