První ranní mrazíky – čas myslet na vytápění

První ranní mrazíky nutí myslet na vytápění. Jak to udělat, abyste nadcházející zimu prožili v co největší pohodě, teple a ještě navíc za to moc nezaplatili? Existuje opravdu mnoho možností, jak vytápět dům či byt a není snadné vybrat si tu ideální variantu právě pro vás. Při rozhodování totiž musíte brát v potaz mnoho faktorů. Protože je vždy lepší poradit se s odborníkem, na následujících řádcích vám nastíníme alespoň základní přednosti a nevýhody topení dřevem. Dále přiblížíme rozdíly mezi krbem a krbovými kamny. Zabývat se budeme také požární bezpečností a dáme vám pár tipů, jak ušetřit za topení.

Oheň na živo

Zima nemusí být jen šedivá a pochmurná. Pokud si pořídíte krb či krbová kamna, nebudete skoro chtít, aby topná sezóna skončila – praskající polena a plápolající oheň si prostě zamilujete. Ale živý oheň nemusí být pouze splnění vašich romantických představ o vkusném doplnění interiéru. Krby a kamna toho nabízejí mnohem víc, mohou se dokonce stát hlavním zdrojem tepla ve vašem obydlí. Jakmile o krbech a kamnech zjistíte více, uvidíte, že estetické hledisko není to jediné a hlavní, podle čeho krb či kamna vybírat.

Kam s ním?

Pokud stavíte nový dům, je dobré se předem rozmyslet, zda budete chtít krb, který bude majestátní součástí vašeho obývacího pokoje, nebo preferujete spíše výkonná a neokázalá krbová kamna. Budete tomu totiž muset uzpůsobit budoucí dispozici vašeho obydlí. V případě, že si krb či krbová kamna pořídíte „dodatečně“, nad umístěním nebudete dlouho přemýšlet – krb musíte postavit ke zdi, ve které se nachází komín. Pokud váš dům komín pozbývá, je možné ho přistavět.

Parametry komínu berte v potaz i při výběru krbu či krbových kamen. Průměr kouřovodu kamen a komínu musí odpovídat. Další podmínkou je dostatečná účinná výška komínového tělesa. Na dobrý tah komínu má vliv i směr, rychlost a síla větru v okolí a správné stavebně technické řešení krbu. O minimální výšce komína je vhodné se poradit s prodejcem a často také s kominíky, kteří mají s čištěním zanesených a nefunkčních komínů bohaté zkušenosti.

Na výběru si dejte záležet

Při pořízení krbu či kamen je třeba vzít v potaz mnoho faktorů, vybírejte podle následujících kritérií:

Jaké jsou vaše představy o funkci krbu či krbových kamen? Hledáte hlavní zdroj tepla, nebo spíše dekorativní prvek, kterým se bude občas přitápět?

Odpovídá velikost místnosti produktu, který jsme si vybrali? Máte-li obývák o pár metrech čtverečních, majestátní otevřený krb asi nebude to pravé.

Do jaké stavby krb či kamna chcete umístit?

A nakonec je třeba zmínit samozřejmě i vzhled a estetickou stránku.

Jak je vidět z výše uvedených bodů, vybrat krb či kamna rozhodně není jednoduchou záležitostí. Je proto rozumné své představy probrat s odborníkem, který vás upozorní na výhody a úskalí jednotlivých řešení. Poradit si můžete nechat například v hobbymarketu OBI.

Prvním krokem, který vás bude na začátku výběru krbu čekat, je zodpovězení otázky, zda si pořídit klasický krb, krbovou vložku či krbová kamna. Pro správnou volbu je třeba dobře znát rozdíly mezi těmito typy vytápění a jejich specifika.

Klasický krb

Krb od krbových kamen rozeznáte na první pohled – zatímco krb nabízí otevřený oheň, krbová kamna schovávají plameny za sklo. Krbová kamna nad krby vyhrávají především díky své praktičnosti – jsou podstatně jednodušší na instalaci a navíc nejsou tak náročná na prostor.

Klasický krb s otevřeným ohněm je rozumné si pořídit pouze tehdy, pokud víte, že jeho hlavní funkcí bude dekorativnost spíše než funkčnost a nechcete ho použít jako hlavní zdroj vytápění. Pokud vám jde hlavně o schopnost vyhřát vaše obydlí, pořiďte si krbová kamna, jejichž účinnost – velmi důležitý parametr při výběru – je o mnoho vyšší. Účinnost se udává v procentech a je vyjádřením schopnosti využití získané energie z 1 kg dřeva. Zatímco krby dosahují hodnot 12 – 20 %, u krbových kamen můžeme očekávat účinnost až 85 %.

Krbové vložky

Pokud se ale přesto nechcete klasického krbu vzdát, pořiďte si do krbu krbovou vložku, která jeho účinnost výrazně zvyšuje (na 50 – 80 %). Krbová vložka nejen, že zvýší výhřevnost krbu, ale také zabezpečí oheň za skleněnými dvířky, takže případné jiskry a oharky vám nepropálí podlahu. Existují dva druhy krbových vložek – dvouplášťové, které využívají nuceného oběhu teplého vzduchu a jednoplášťové, které fungují na principu samovolné regulace vzduchu. Jednoplášťové vložky se déle zahřívají, ale zato zůstávají dlouho teplé.

Při pořizování krbové vložky pamatujte na to, že jejich instalace je poněkud složitější, než pořízení krbových kamen. Vložka se totiž musí obestavět nebo obložit. V OBI můžete zakoupit několik různých typů obestaveb, anebo můžete koupit přímo vložku i s obestavbou. Originálním doplněním vašeho obydlí může být například moderní obestavba Ascim, která se prodává včetně krbové vložky.

Krbové vložky vám také mohou ušetřit spoustu práce – existují například automatické krbové vložky, které mají zásobník, ze kterého je šnekovým podavačem palivo dodáváno do hořáku a není nutné tak často přikládat. Dokonce si můžete naprogramovat denní či týdenní provoz.

Krbová kamna

Krbová kamna jsou absolutním hitem. Jejich zabudování do interiéru je v porovnání s krby nebo krbovými vložkami podstatně jednodušší a odborník ho provede téměř okamžitě. Navíc nejsou náročná na prostor, ani na průměr komínu a mají vysokou výhřevnost. U krbových kamen bychom měli určitě sledovat výkon, který se běžně pohybuje mezi 1 – 18 kW. Rozhodující je, kolik kubických metrů si přejete vyhřát. Obecně se můžete řídit vodítkem, že 1 kW výkonu kamen stačí k vytopení 20 m3 prostoru. Krbová kamna díky své vysoké účinnosti spotřebují poměrně málo paliva. Vybrat si můžete z mnoha druhů kamen tak, aby perfektně ladila k vašemu interiéru a vyhovovala vašim potřebám – existují například krbová kamna, která jsou přímo určená k tomu, aby se postavila do rohu.

Toužíte po opravdové klasice a chcete, aby ve vašem obývacím pokoji hřejivá atmosféra přímo sálala? Potom si pořiďte kachlová kamna. Jelikož stavba tradičních kachlových kamen je poměrně složitou záležitostí, můžete je nahradit krbovými kamny s kachlovým obkladem. Kamna dále mohou mít obložení kovové či mramorové.

Krbová kamna s teplovodním výměníkem

Jak již bylo řečeno, velkou předností krbových kamen je jejich účinnost. Pokud si pořídíte krbová kamna s teplovodním výměníkem, lze za jednu zimu ušetřit až polovinu nákladů za vytápění. Existují dva typy výměníků – buď teplovodní, nebo teplovzdušný. Kamna s teplovzdušným výměníkem nasávají dole, po stranách, teplý vzduch a nahoře z nich vychází vzduch ohřátý tělem kamen.

Teplovodní výměník může být připojen na tzv. otevřený nebo uzavřený teplovodní systém, přičemž součástí uzavřeného systému musí být vestavěná ochlazovací smyčka, pojistným ventil a oběhové čerpadlo.

Je nutné výkony kamen přesně dimenzovat. Předimenzovaná kamna nemůžete pořádně roztopit – v místnosti by bylo příliš horko, kamna dehtují, kouří a mnohem rychleji i zanesete komín. Opakem jsou kamna s malým výkonem, která přetápíme a jednotlivé díly mohou popraskat nebo se zkroutit.

Výměník je nutné zajistit proti přehřátí vody. Ideálním řešením je samozřejmě prevence. Můžete si zakoupit záložní zdroje energie, nebo nainstalovat speciální ventil, který vodu, jejíž teplota se blíží 100 °C, odpustí do kanalizace a místo ní dopustí studenou vodu.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky