Developeři plánují vystavět v metropoli téměř 20 tisíc nových bytů

Téměř dvacet tisíc nových bytů plánují v Praze v nejbližších letech vystavět pražští developeři. Vyplývá to z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která již pátým rokem detailně monitoruje pražský rezidenční trh a všechny rezidenční projekty s 50 a více byty.

 

Na základě monitoringu databáze EIA, webových stránek developerských společností a dalších veřejně přístupných zdrojů spočítali analytici společnosti EKOSPOL, že k 30. 9. 2011 plánovali developeři v Praze výstavbu celkem 19 973 nových bytů v projektech s 50 a více byty.

 

Mohlo by se tedy zdát, že dopady krize na rezidenční development nebyly tak ničivé, jak se předpokládalo. Překvapující je především tempo nárůstu developerských projektů a bytů v přípravě – zatímco mezi třetím čtvrtletím let 2009 a 2010 vzrostl počet plánovaných bytů meziročně o 18,65 %, při srovnání let 2011 a 2010 už to bylo o 25,58 %. (viz graf č. 1 na další straně)

 

Plány a realizace vs. nejistá budoucnost

„Zahájení inženýrské činnosti a získávání potřebných povolení nutně nemusí znamenat faktickou realizaci developerského projektu, tedy reálný prodej bytů a následnou výstavbu,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL.

 

Klíčovými faktory pro realizaci každého developerského projektu jsou podle Korce získání dostatečného množství předprodejů a především zajištění financování celého projektu, což je zejména v dnešní době pro řadu developerů dosti problematické.

 

„Bude zajímavé sledovat, jaký podíl plánovaných projektů se v dohledné době 1-3 let skutečně bude realizovat. Při zvážení toho, co nás v příštím roce čeká, tedy především zvyšování dolní sazby DPH a velmi pravděpodobně dalšího pokračování hospodářská recese, si myslím, že nejméně polovina z plánovaných projektů nepostoupí do fáze skutečné realizace,“ předpovídá Evžen Korec.

 

Největší rozvoj čeká městské obvody Prahy 4, 9 a 10

Z analýzy dále vyplývá, že největší rozvoj čeká městské obvody Prahy 4, Prahy 9 a Prahy 10. Především v Praze 4 je plánováno celkem 5 026 nových bytů, tedy více než čtvrtina všech plánovaných bytů v metropoli. Na druhém místě následuje Praha 10 s 4 407 byty a podílem 22 %, na třetím pak Praha 9 s 3 727 plánovanými byty (18,7 %). Tři největší rozvojové lokality v metropoli tak dohromady pokrývají téměř dvě třetiny veškeré plánované výstavby. (viz graf č. 2 na další straně)

 

Naopak potenciál Prahy 5, dlouhodobě jedné z nejvýznamnějších rozvojových lokalit metropole, postupně upadá. „Zejména v oblasti Stodůlek a Zličína, kde v době boomu byla developerská aktivita největší, vyrostlo v krátké době několik tisíc nových bytů. Poptávka zde se do značné míry nasytila a již není tak silná, jako dříve. Proto developeři své nové projekty směřují především do městských obvodů Prahy 4, 9 a 10, které mají díky dobré dopravní dostupnosti a dostatku zeleně v okolí plánovaných projektů ještě bouřlivý rozvoj před sebou,“ myslí si Evžen Korec.  




Ing. Daniel Donoval
ředitel sektoru marketingu 
EKOSPOL a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality