Myslete ekonomicky!

Jelikož vytápění a ohřev vody představuje cca 80 % veškeré spotřebované energie domácnosti, jedná se o oblast, kde je vhodné s šetřením začít. Prvním krokem k nižší spotřebě by měl být výběr vhodného typu vytápění a dobrá izolace domu. Samozřejmostí by měla být kvalitní okna a těsnění dveří. Dále ale existuje několik obecných zásad, jejichž dodržování přispěje ke snížené spotřebě energie:

     Každý večer zatáhněte závěsy, případně i rolety, zabráníte tak úniku tepla.

     Dávejte pozor, aby závěsy a záclony nevisely přes topení. Stejně tak není vhodné na radiátorech sušit oblečení, zakrývat je poličkami, atd. Tímto jednoduchých opatřením ušetříte až 5% nákladů na vytápění.

     Větrejte krátce a intenzivně, stěny tak nestačí vychladnout. Obecně se doporučuje větrat třikrát denně cca 5 – 10 minut.

     Pokud v jednotlivých místnostech udržujete jinou teplotu, vždy mezi nimi zavírejte dveře.

     Pokud víte, že některou místnost budete několik dní nepoužívat, je lepší ji vytápět na nižší teplotu, než tam přestat topit úplně. Náklady na opětovné vytopení by byly vyšší než to, co jste ušetřili.

     Udržujte doma optimální vlhkost vzduchu, která je cca 50 %. Při nižší vlhkosti vzduchu budete mít pocit větší zimy.

     Nejlepším způsobem, jak ušetřit za topení, je snížit pokojovou teplotu. Věděli jste, že snížením teploty o 1°C snížíte náklady na vytápění o 6 %? Doporučené teploty pro jednotlivé pokoje jsou následující:

o        obývací pokoj 20 – 22°C

o        ložnice 18 – 20 °C

o        dětský pokoj 20 – 21°C

o        koupelna 22 – 24°C

o        chodba 17 – 19°C

o        nepoužívané místnosti jen temperujeme (např. pokoj pro hosty, spíž, dílna,…)

Skvělým pomocníkem při snaze ušetřit je také termostat. Díky němu můžete jednodušeji manipulovat s teplotou. Současné termostaty jsou zpravidla velmi jednoduché na ovládání a mají mnoho funkcí, jako třeba režim dovolená, kdy automaticky udržuje po daný čas nastavenou teplotu, či tlačítko rychlé volby nočního útlumu. Stačí ho zmáčknout a na osm hodin se sníží teplota o 3°C. Nebo si automaticky nastavíte na dobu, kdy jste v práci, nižší teplotu. Díky tomu, že budete mít absolutní kontrolu nad pokojovou teplotou a lze jí jednoduše regulovat, můžete snadno omezit spotřebu tepla.

Požární bezpečnost

Říká se, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. A něco pravdy na tom je i v případě domácností a jejich vytápění – kromě příjemných večerů u plápolajícího krbu má totiž oheň v domácnostech na svědomí každý rok desítky obětí a škody za stovky milionů korun. Ze statistik vyplývá, že hasiči denně likvidují několik desítek požárů. Proto je třeba mít na paměti otázku požární bezpečnosti i v případě vašeho obydlí. Právě neopatrnost při vytápění často předchází vzniku požárů.

Základním pravidlem je nenechávat hořet otevřený oheň bez dozoru. Pamatujte i na dodržování bezpečné vzdálenosti od topidla. Pokud máte pochybnosti, zda je ona vzdálenost dostatečná, použijte kvalitní izolační prvky, jako např. krbové zástěny.

Pro vaši bezpečnost je velmi důležité dodržet postup při instalaci topného zařízení, který je uveden výrobcem. I při užívání topidla dodržujte zásady, které jsou k nalezení v návodu. Nezapomeňte také na pravidelnou údržbu a revizi topidel a kouřovodů.

Tip odborníka:

 Nezapomeňte ani na každoroční revizi komína, která je od 1. ledna 2011 pro rodinné a bytové domy, chaty a chalupy dokonce povinná ze zákona. Pokud tedy svůj komín nenecháte zkontrolovat, neriskujete pouze újmu na zdraví, ale i pokutu,“ vysvětluje Jiří Šubrt z OBI marketu Praha - Prosek.

 

 

 

Je také doporučeno komín minimálně třikrát ročně vyčistit. To ale raději přenechejte na kominíkovi, pokud byste se do toho pustili sami, váš neprofesionální zásah by mohl způsobit i ucpání komínu. Čištění i revizi je nejvhodnější provést na začátku podzimu, před začátkem topné sezóny.

Samozřejmou součástí každého krbu či krbových kamen by měla být deska pod kamna či krb. Můžete si vybrat buď skleněnou či dřevěnou a její funkcí je předejít riziku vzniků požáru z padajících uhlíku. A ani propálená podlaha není rozhodně nic příjemného. Deska u krbových kamen by měla přesahovat těleso z každé strany alespoň o 30 cm. Pokud vlastníte krb, tak počítejte s ještě přísnějšími pravidly. Deska by krb měla přesahovat o 80 cm ze strany, kde se přikládá a o 40 cm z ostatních stran.

Pokud chcete mít jistotu, že jste doma v bezpečí, pořiďte si kouřové čidlo a čidlo oxidu uhelnatého. Ty při zjištění i malého množství dané látky začnou vydávat akustický signál, který vám na vzniklou situaci hned upozorní, dříve, než bude pozdě. Navíc stojí pouze několik stokorun a jsou velmi snadné k nainstalování. Standardní výbavou každého bytu či domu by měl být také funkční hasicí přístroj, který vám v případě problémů může doslova zachránit život.

Zdroj: OBI

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky