Ceny nemovitostí v Česku mírně klesají

TNBiz, 3.12.2011

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny bytů, rodinných domů i pozemků ve třetím čtvrtletí roku 2011 nepatrně klesaly. Vyplývá to ze statistik, založených na nabídkových cenách nemovitostí, který zveřejnil největší poskytovatel hypotečních úvěrů v České republice Hypoteční banka.

Relativně nejvýrazněji poklesla cena rodinných domů. Ty zlevnily v mezikvartálním srovnání o 1,4 procenta. Tržní cena bytů během třetího čtvrtletí roku letošního roku klesla o půl procenta, pozemky o pouhou desetinu procenta.

"Tržní ceny bytů v České republice velmi mírně, ale stabilně klesají. U bytových jednotek pozorujeme nejcitlivější reakce na změny poptávky a nabídky ze všech sledovaných kategorií. Faktorem, který zde má aktuálně největší vliv na ceny, je pokračující převis nabídky nad poptávkou, který je u bytů v současné době největší ze všech sledovaných kategorií. Na trhu také přetrvává efekt trhu kupujících. To znamená, že kupující již standardně požadují slevy z nabídkových cen. Největší zájem pozorujeme o cihlové byty 3+1, nebo 3+kk," uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček.

"Aktuální vývoj cen rodinných domů je ovlivňován snížením poptávky po nemovitostech určených k rekonstrukci, u kterých noví majitelé nestihnou úpravy dokončit před zvýšením sazby DPH začátkem roku 2012. Hůře prodejné jsou také rodinné domy s cenou nad čtyři miliony korun, respektive u Prahy a okolí nad šest milionů korun," míní Němeček.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality