Více než 50 % všech nových bytů v Praze se vloni prodalo na Praze 5 a 9

Nejvíce nových bytů se v loňském roce v projektech s 50 a více byty v Praze prodalo v městském obvodě Praha 5. Z celkových 3455 vloni prodaných nových bytů v metropoli si Praha 5 ukrojila více než 28% podíl, když si zde své nové bydlení vybralo celkem 973 kupců. S minimálním odstupem následuje Praha 9 s 891 prodanými byty (25,8 %). Vyplývá to z analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která se jako jediná zabývá podrobným monitoringem pražského rezidenčního trhu již šestým rokem. 

Dvě prodejně nejatraktivnější a i z hlediska nabídky nejbohatší lokality v Praze se tak podílejí na prodejích nových bytů v Praze z více než poloviny. Na pomyslném třetím místě z hlediska prodaných bytů skončila Praha 10 s 597 prodanými jednotkami (17,3 % trhu).

Jako již tradičně byl nejmenší zájem o byty v centru města, kde je také limitovaná nabídka. Nejméně bytů se prodalo v městských obvodech Prahy 1 a 2, dále Prahy 3, 6 a 7, kde ani v jedné lokalitě tržní podíl nepřekročil 2 %. „Na vině jsou především stále vysoké ceny nových bytů. Dobře vidět je to např. v městském obvodě Praha 3, kde celková nabídka nových bytů na počátku loňského roku sice tvořila zhruba 7,6 % celkové nabídky všech bytů v metropoli, ale prodalo se zde nakonec pouze 2 % z celkových prodejů,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Jinak platí, že kromě centra města koresponduje vždy objem prodaných bytů s jejich celkovou nabídkou.

Prodeje rostly všude
Zajímavé je meziroční srovnání v počtu prodaných bytů dle jednotlivých městských obvodů. Téměř ve všech městských obvodech prodeje v roce 2011 ve srovnání s rokem 2010 vzrostly. „Leckdy za to mohly slevy dlouhodobě neprodejných ležáků, což dokládá například Praha 10 se 70% meziročním nárůstem prodejů nebo Praha 5 s nárůstem více než 57 %,“ podotýká Evžen Korec. Jediným městským obvodem, kde prodeje meziročně poklesly, byla již zmíněná Praha 3, a to o více než 22 %.

Nejvíce bytů nabízí s velkým náskokem Praha 9
Z hlediska nabídky nových bytů se k 31.12.2011 v Praze v projektech s 50 a více byty nabízelo celkem 6672 volných nových bytů. Toto číslo zahrnuje byty před zahájením stavby, ve fázi probíhající výstavby i dokončené ležáky.

Největší nabídka nových bytů byla již tradičně v Praze 9, kde bylo k mání celkem 1989 bytových jednotek (29,8 % celé nabídky). Následuje Praha 5 s 1323 byty (19,8 %) a Praha 4 s 1074 byty (16,1 %). Silnou čtyřku uzavírá Praha 10 s nabídkou 929 nových bytů (13,9 %). Čtyři velké rozvojové lokality dohromady tak nabízejí 80 %, tedy čtyři pětiny všech nových bytů v Praze.

„Tržní dominance hlavních rozvojových oblastí, zejména lokalit, jako jsou Kyje, Uhříněves, Letňany, Zličín či Barrandov, je logická – developeři zde mohou stavět velké bytové komplexy za dostupnou, tzv. férovou cenu. Tedy do 50 000 korun za metr čtvereční včetně DPH. Jiná je situace např. v Praze 4, kde se prodávají především levnější byty do této cenové relace, ale dražší jednotky v lokalitách např. Pankráce či Modřan už tak rychle na odbyt nejdou,“ uzavírá Evžen Korec.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality