Módní dřevěné fasády

Pokud se rozhodujete ve výběru fasády pro svůj dům, představte si, že jej obléknete do kabátu, který by ho měl ochránit před deštěm a zimou a zároveň mu dát osobitý vzhled. Lety prověřeným oblíbeným materiálem s dlouhou životností a nízkými náklady na opravy a údržbu je dřevo.

 

Druh fasády musí být zanesen již do projektu, protože je součástí podkladů pro udělení stavebního povolení. Dokonce i změna její podoby podléhá většinou ohlašovací povinnosti na stavebním úřadu. To se týká především případů, kdy se rozhodujete pro rekonstrukci staršího domu. I pro ni se často využívá dřevěná fasáda, která obnoví krásu stavby a mnohdy i zakryje drobné nedostatky původní fasády.

 

Volba dřeva

 

Dřevo pro fasádu vyhovuje hned z několika důvodů: má vysokou trvanlivost a odolnost a zároveň nevytvoří na stavbě neprodyšnou vrstvu jako např. silikonová omítka. Avšak výborně tepelně izoluje, takže náklady na dřevěnou fasádu se postupem času vrací v úspoře nákladů na vytápění objektu. Naopak v létě ochrání interiér před vysokými teplotami.

Na trhu se pro dřevěnou fasádu nabízejí palubovky, prkna nebo desky z různých druhů dřeva. Často se využívá modřínové dřevo, velmi módní je pro svou přirozenou odolnost a trvanlivost dřevo z tvrdých exotických stromů z tropických oblastí Asie a Jižní Ameriky. Povrchová úprava jakéhokoliv dřevěného materiálu by měla zaručit nejen odolnost proti povětrnostním vlivům, ale zároveň odolnost proti dřevokazným houbám a škůdcům. Některé nátěry či mnoho vrstev laků však zamezí přirozeným procesům v tomto přírodním materiálu. I přes kvalitní povrchovou úpravu je většinou nutné posílit ochranu dřevěné fasády např. prodlouženými přesahy střech.

 

Tepelně upravené dřevo

 

K venkovnímu využití se pro své vlastnosti ideálně hodí tepelně upravené dřevo. Pokud se chcete chovat ekologicky a nepodporovat těžbu deštných pralesů a spotřebu energie spojenou s dopravou, nabízí se výrobky GOODWOOD, které mají srovnatelné vlastnosti s tropickým dřevem.

Velkou předností dřevěných fasád GOODWOOD je odolnost vůči mikroorganismům, plísním, houbám, škůdcům, mechu apod. Buňky tohoto dřeva navíc nejsou schopny absorbovat vodu. Po standardním vysoušení se totiž řezivo zahřívá po dobu přibližně tří dnů až na 205 °C a díky tomuto procesu mimo jiné dřevní cukry zkaramelizují, krystalizují a vypalují se, takže dřevo neobsahuje ani žádné potenciální živiny pro hmyz.

Na dřevěné fasády se využívá topol osika, což je dřevo cenově výhodné a elegantní, více strukturované. Jeho hustota je 370 – 400 kg/m3 ve srovnání s hustotou modřínu 600 kg/m3.

Kromě tvarové dokonalosti si dřevěné fasády GOODWOOD zachovávají přírodní vzhled. Můžete na ně pravidelně aplikovat olejový nátěr, který dodává dřevu tmavý odstín, nebo nechat působit čas, jenž fasádu promění. Bez povrchového nátěru získá dřevo působením UV záření, fotochemických a fyzikálních procesů stříbro-šedou patinu, velmi podobnou teakovému dřevu.

Důležité je konstrukční řešení fasády. Aby se vlhko z ovzduší nekondenzovalo v podobě vodní páry na stěnách domů, je nutné zajistit cirkulaci vzduchu. Dřevěné fasády jsou připevněny nerezovými vruty do dřevěného roštu, který pomáhá odvětrání a zároveň dřevo fasády vysušuje.

Neobávejte se, že by tyto dřevěné fasády měly velmi nízkou životnost, jak se často traduje. I bez povrchové úpravy vydrží 25 let.

 

Estetické variace

 

Dřevěná fasáda působí velmi krásně a vytváří dojem, že se jedná o celodřevěnou stavbu. Je šetrná k životnímu prostředí a můžete ji kombinovat s omítanou fasádou, cihlami, nádherně splývá s dřevěnou terasou, dekorativně působí s prosklenou zimní zahradou nebo si můžete vytvořit vlastní zajímavé efekty.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba