EKOSPOL: Nové byty se zatím prodávají lépe než vloni. Za první pololetí jich pražští developeři udali 1600

Celkem 1600 nových bytů v projektech s 50 a více byty prodali pražští developeři v prvním pololetí letošního roku. V prvním letošním čtvrtletí činily prodeje 753 nových bytů, ve druhém kvartálu prodej zrychlil na 847 prodaných bytů, což je mezičtvrtletně zhruba o 12,5 % více. Vyplývá to z analýzy pražského rezidenčního trhu za druhé čtvrtletí, kterou dnes zveřejnila přední česká developerská společnost EKOSPOL.

Nové byty se v letošním prvním pololetí prodávají lépe, než za stejné období loňského roku. Tehdy se v Praze prodalo celkem 1504 nových bytů,“ přibližuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Při srovnání vývoje prodejů po čtvrtletích zjistíme, že celkem 847 prodaných bytů za druhé čtvrtletí představuje nejlepší výsledek za poslední 4 roky, pokud nebudeme počítat jednorázové skokové zvýšení prodejů na sklonku loňského roku způsobené zvýšením DPH. „To dokazuje, že trh nových bytů v Praze po velkém propadu, který prodělal na přelomu let 2008 a 2009, již čtvrtým rokem kontinuálně a bez přehřívání roste,“ myslí si Korec.

(viz graf č. 1)

Loňský rok se opakovat nebude, letos ke skokovému nárůstu prodejů nedojde

Podle Korce ale vyšší prodeje v prvním pololetí neznamenají, že se v celém letošním roce prodá více bytů, než vloni. „V loňském roce prodejům novostaveb výrazně pomohlo plánované zvýšení DPH, které bylo s dostatečným předstihem oznámeno a každý s ním počítal. Díky tomu skokově vzrostly prodeje ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. I v letošním roce očekáváme ve druhém pololetí nárůst prodejů, ale vzhledem ke zvýšení DPH pouze o jeden procentní bod nebude tento nárůst tak výrazný, jako vloni,“ vysvětluje Evžen Korec.

Podle predikce, kterou analytici EKOSPOL a.s. vyslovili již koncem loňského roku, by se letos v pražských novostavbách mělo prodat zhruba 3100 – 3300 nových bytů. „Čísla za první pololetí potvrzují, že se prodeje pravděpodobně budou pohybovat spíše u té horní hranice, tedy okolo 3300 prodaných novostaveb za rok. Z hlediska poptávky nás tedy znovu čeká velmi slušný rok,“ uzavírá Evžen Korec.

(viz graf č. 2)







Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality