Zájem investorů neslábne

David Gottwald, 15.6.1999

Tento článek byl zveřejněn v pátém čísle časopisu Realit

Praha má za sebou v pořadí již svou čtvrtou prezentaci na největším světovém veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 1999.

Jubilejní desátý ročník skončil ve francouzském Cannes v polovině března za rekordního zájmu téměř deseti tisíc účastníků více než 50 zemí celého světa z řad předních investorů, developerů, bank, realitních poradců, měst i regionů. Hlavní město Praha bylo tentokrát zastoupeno na úrovni nejvyšší: primátorem Janem Kaslem. Ten byl mimochodem jako první zástupce České republiky v historii veletrhu členem odborné jury pro vyhodnocování prestižní soutěže MIPIM Awards. Při slavnostním galavečeru osobně předával ceny nejlepšímu projektu v kategorii obchodních center. Dále Prahu reprezentovali radní Filip Dvořák, Zdeněk Kovařík a Miloš Máša, kteří jsou odpovědní za problematiku realit a nemovitostí v hlavním městě. Na zcela novém stánku města Prahy se prezentovaly společnosti, které pro účely veletrhu již tradičně založily Sdružení Praha - MIPIM: účastníky byly nadnárodní investiční a developerské společnosti EPD a ING Real Estate / Central East Europe, k nimž se dále připojily společnosti Lordship a Skanska. Tradičním účastníkem byla i česká poradenská agentura GAVLAS. Hodnocení úspěšnosti veletrhu se přirozeně liší v závislosti na konkrétních zájmech a preferencích každého z účastníků, přesto však veletrh přinesl mnohé poznatky, které platí obecněji.

NATO: VSTUPENKA DO VYŠŠÍ KATEGORIE PRO BEZPEČNOST INVESTIC

Uspořádání společné konference České republiky bylo pro celkové vyznění veletrhu pro nás jednoznačným pozitivem. Na rozdíl od minulých ročníků poprvé v historii veletrhu spojila své síly všechna města České republiky, která se jinak prezentovala na samostatných stáncích: Praha, Brno a Ostrava. Efekt konference s názvem "Investiční zkušenosti a příležitosti v České republice" byl hmatatelný: v konkurenci desítek akcí obdobného rázu ji navštívilo na 150 účastníků. Konference jim kromě prezentace jednotlivých měst a úspěšných komerčních firem nabídla i komplexní pohled na problematiku investování v ČR včetně makroekonomických ukazatelů, vládou schválených pobídek investorům, základních informací o legislativě apod. Konference se symbolicky uskutečnila v den přijetí ČR do NATO a tento pro naši republiku přelomový den se poté táhl jako červená nit v postoji téměř všech partnerů českých účastníků veletrhu při konkrétních jednáních: v očích investorů vstup ČR do NATO pozitivně změnil jejich názor na rizika investování u nás. Před veletrhem rovněž panovaly určité obavy, zda se současná stagnace vývoje ekonomiky v ČR negativně nepromítne do postoje investorů v podobě snížené poptávky po investicích. Je příjemným zjištěním, potvrzeným všemi účastníky Sdružení Praha - MIPIM, že tyto obavy se nepotvrdily. Zájem o Českou republiku zůstává stabilní i vzhledem k tomu, že většina potenciálních investorů je investory dlouhodobými. Ti považují současnou ekonomickou situaci v ČR za momentální výkyv nemající podstatný význam na hodnocení jejich dlouhodobých plánů.

LEGISLATIVA: NALÉHAVÁ POTŘEBA ZMĚN

Vedle výše uvedených pozitivních zjištění a trendů přinesl MIPIM i vážné varování v podobě nutnosti změn naší legislativy týkající se realitního trhu. Na tuto naléhavou potřebu, kterou MIPIM jen potvrdil, narážejí běžně ve své každodenní praxi všechny české firmy zabývající se především rezidenčními projekty. Jak za všechny uvedl Ivo Gavlas, ředitel české poradenské agentury GAVLAS, změna našich zákonů v této oblasti je naprosto nezbytná. Dokud se naše zákony týkající se dostupnosti hypoték, vystěhování neplatičů, realizace zástav, deregulace nájemného atd. nezmění, investoři si pravděpodobně počkají, až ochrana věřitele bude natolik standardní, aby v ČR mohli bez většího rizika investovat. Lze očekávat, že pokud by v dohledné době došlo ke změně výše uvedených zákonů, přineslo by to příliv zahraničního kapitálu do rezidenční výstavby. Zájem investorů o český trh s rezidenčními nemovitostmi je přitom i nyní poměrně vysoký: potvrdily to například firmy Lordship s luxusním rezidenčním projektem domů v Heroldových sadech, ING Real Estate / Central East Europe prezentující obytný komplex De Gaulle v Praze 6 a bytový projekt Villa Bianca, nebo společnost Skanska s jedním z největších v současnosti realizovaných rezidenčních projektů v Praze - Terasy Červený vrch. Všechny výše uvedené firmy se zamýšlely i nad otázkou deregulace nájemného a potvrdily, že tento proces nebude patrně mít na jejich rezidenční projekty zásadní vliv. Je to dáno jednak segmentem trhu, na němž tyto projekty působí, dále pak i tím, že jakýkoli prokazatelný efekt vzešlý z deregulace se pravděpodobně ztratí mezi ostatními převažujícími vlivy české ekonomiky jako celku. Zájem o investice do výstavby rezidenčních nemovitostí potvrdil i městský radní Filip Dvořák. Potvrdil zájem několika bank, které projevily zájem zúčastnit se spolu s městem projektů rozvíjejících bydlení založených na systému "Public Private Partnership". Zavedení tohoto systému v Praze by se podle radního Dvořáka mohlo stát zlomovým prvkem v oblasti rezidenční výstavby v Praze. V principu by to znamenalo vkládání finančních prostředků soukromého kapitálu do veřejného majetku. Tím by docházelo ke zhodnocování majetku a ke zlepšování podmínek pro jeho užívání. Finanční prostředky jsou pak vraceny zpět investorovi, který je do projektu vložil s tím, že soukromý sektor za vložené peníze očekává poměrné roční výnosy.

V PRAZE TO VŘELO

Stánek města Prahy se po čtyři dny stal přívětivým a pulzujícím místem obchodních jednání probíhajících v příjemné atmosféře, k níž značnou měrou přispěla i možnost ochutnat značkové pivo Staropramen. Kromě rezidenčních projektů, o nichž už byla řeč, vyvolaly největší zájem projekty administrativních a obchodních center. Jedná se například o rozestavěný obchodně-administrativní projekt Zlatý anděl společnosti ING Real Estate / Central East Europe, který by měl být hotov do roku 2005 a odstartovat nejen novou kapitolu v rozvoji pražského Smíchova, ale současně i zhodnotit všechny nemovitosti v okolí. Dalším vyhledávaným projektem byl projekt polyfunkčního centra na náměstí Republiky v Praze 1 společnosti EPD - Mucha Center. Projekt, který by měl být dokončen v roce 2003, nabídne hotel, nákupní centrum, kancelářské prostory, centrum zábavy a parkoviště. Jako velmi pozitivní hodnotí EPD nejen možnost na veletrhu ukázat, že projekt pokračuje, ale i to, že se podařilo navázat kontakty s některými potenciálními nájemci jednotlivých prostor centra. Značný zájem byl také o projekt obchodní, kancelářské a správní budovy společnosti Lordship Jungmannova Plaza s 15 000 m2 hrubé podlažní plochy. Lordship podle slov svého ředitele Jonathana Jacksona vedl na veletrhu řadu zajímavých jednání se zahraničními institucionálními investory - důchodovými a pojišťovacími fondy - projevujícími zájem o dlouhodobé investování. Z projektů prezentovaných společností Skanska projevovali návštěvníci veletrhu značný zájem o komerčně-administrativní centrum Bredovský dvůr, který má do roku 2001 vzniknout nedaleko Václavského náměstí v ulici Politických vězňů. Na projekt již existuje stavební povolení a podle ředitele společnosti Skanska Bo Falka by se mělo začít stavět v létě tohoto roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None