Fincentrum: Průměrné úrokové sazby u hypoték v ČR opět klesly

TNBiz, 22.8.2012

PRAHA (MEDIAFAX) - Úrokové sazby hypoték souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex znovu klesly a blíží se historickému rekordu. Vyplývá to ze středečního šetření Fincentra, v červenci činila průměrná úroková sazba 3,59 procenta.

Podle informací Fincetra Hypoindexu byly nejnižší úrokové sazby u hypoték zaznamenány v prosinci minulého roku (3,56 procenta). V červenci se sazby v podstatě vyrovnaly druhé nejnižší úrovni. V prvním prázdninovém měsíci rapidně klesl počet uzavřených úvěrů. Prázdniny podle statistik většinou hypotékám nepřejí, takže i přes nízké úrokové sazby se nejedná o neobvyklý jev.

"Ačkoliv se bankám během července výrazně snížila cena zdrojů, v úrokových sazbách se to dále výrazně nepromítlo. Průměrná sazba Fincentrum Hypoindexu zůstala nadále přikována okolo hodnoty 3,6 procenta," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Podle jeho slov si banky možná šetří “munici“ na konec léta, protože klienti si v červenci vybrali obvyklý prázdninový oddech, což mělo za důsledek více jak 20procentní měsíční pokles v objemu a počtu hypotéčních úvěrů. Množstevní statistiky jsou přesto velmi dobré a objem přes devět miliard korun je ve srovnání s loňským červencem cca o 500 milionů korun vyšší.

Podle odhadů analytiků Fincentra pravděpodobně klesnou úrokové sazby u hypoték i v srpnu. "Banky totiž snížily úrokové sazby u hypotečních úvěrů i v během druhého prázdninového měsíce. Momentálně tříleté fixace pořídíte dokonce za 2,99 procenta a pětileté s úrokem 3,04 procenta," doplnil Rajdl.

Metodika Fincentrum hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky