Silvestrovské oslavy ohrožují naše byty - jste řádně připraveni?

Oslavy příchodu nového roku se kvapem blíží. Zatímco my se dobře bavíme, naše byty, domy a chaty se mnohdy otřásají v základech - doslova. Jaká jsou největší rizika spojená se silvestrovskými oslavami a jaké připojištění má smysl sjednat na poslední chvíli?

Jaké škody vašim nemovitostem hrozí?

* Požáry od svíček, zábavné pyrotechniky a zkratů okenních dekoračních osvětlení
* Návštěva nezvaných lapkovských hostů, skrytých pod roucho bujarých oslav - platí především pro  prostory, které necháte opuštěné
* Rozbití skleněných výplní oken a verand a balkonů
* Škody na vybavení bytu způsobené vystrašenými domácími zvířaty nebo opilými hosty

Po loňském Silvestru nahlásili Češi stovky škod

Rizika jsou vždy o něco vyšší, pokud na Silvestra nasněží. To se v loňském roce nestalo, takže počet škod byl průměrný - přesto dosahoval několika set u každé z větších pojišťoven už na Nový rok. Vandalismus a krádeže se většinou hlásí až později (škodu je možno oznámit na pojišťovně v podstatě kdykoli).

Například pojišťovna ČSOB přijala zhruba na dvě stovky hlášení o škodách hned po Silvestru a dalších zhruba 20 % ještě v průběhu roku. Některé případy byly dle mluvčího pojišťovny, Petra Milaty, velmi kuriózní: " V jedné domácnosti chytl od fondue pes a od něj vybavení bytu. Škody odhadujeme na desítky tisíc korun."

Máte byt dobře pojištěný?

Určitě si ověřte, že máte v ceně pojištění domácnosti také all risk na rozbití oken, to je pro silvestrovské oslavy základ. V ceně by měly být také rizika zkratů v elektrické domácnosti. Máte-li jízdní kolo uschováno mimo domácnost, třeba ve sklepě, pak možná oceníte i jeho výhodné připojištění.

Nezapomeňte, že máte-li svůj vlastní domek nebo chatu, potřebujete také pojištění nemovitosti! Bez něj nemáte chráněnu střechu a konstrukci domu pro případ závažnějších požárů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry