Podíl montovaných domů roste, stále ale za Evropou zaostáváme

V Česku se stále více lidí rozhoduje pro bydlení v montovaných domech na úkor klasických, z cihel stavěných domů. V současné době tvoří montované stavby deset procent všech dokončených rodinných domů. Přesto Česko stále zaostává za západem Evropy. Například v Německu nebo Rakousku je až třetina všech nových domů montovaných.

Podle údajů českých statistiků tvořily před pěti lety montované domy zhruba šest procent z nově postavených domů v Česku. V roce 2011 už to ale bylo téměř 11 procent. "Za předpokladu, že se situace bude ubírat podobným směrem, se za pět až deset let můžeme vyrovnat také Německu, nebo Rakousku. Tam jsou montované domy velmi oblíbené a jejich podíl tvoří  25 až 30% z celkové výstavby rodinných domů," říká Pavel Herclík, obchodní ředitel společnosti Canaba, největšího domácího výrobce masivních montovaných staveb.

 

Hodně inženýrů, málo zedníků

Za růstem podílu montovaných staveb stojí nejen jejich rychlá výstavba, která se pohybuje mezi 2 až 4 měsíci, ale zejména rostoucí cena manuální práce. Té je totiž na zděné stavby potřeba mnohem více. "Zatímco v 90-tých letech jste díky levné pracovní síle postavili dům za 2 miliony, dnes se pod 3 milióny nedostanete. Problém je hlavně v ceně a nedostatku pracovní síly. S rostoucími nároky na technologie rostou i nároky na vyšší kvalifikaci zedníků a dalších dělníků na stavbě, čímž se poměr dostupné pracovní síly zmenšuje a její cena roste," vysvětluje Pavel Herclík.

Je proto paradoxem, že zatímco ceny zděných domů šplhají vzhůru, ceny montovaných domů klesají. Podle Pavla Herlíka jde totiž o podobný princip jako u spotřebního zboží, jako je například auto, pračka, nebo čerpadlo. "V momentě, kdy velkovýrobcům roste podíl prodeje, můžou zvýšit objem své výroby a tedy dovolit si snižovat i ceny výrobků. Výhodou montovaných domů je také fakt, že jde o stavby prefabrikované, a proto jsou mnohem přesnější a kvalitnější než klasické zděné stavby," dodává.


Tabulka:

Růst podílu montovaných rodinných domů na celkové výstavby RD v Česku

 

 

2008

2009

2010

2011

Celkový počet dokončených  RD

16360

18930

18346

16849

Celkový počet dokončených montovaných RD

982

1315

1497

1799

Podíl montovaných RD na celkové výstavbě RD

6%

7%

8,2%

10,7%

zdroj: CANABA/ČSÚ

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba