Tipy pro koupelny: Vyhrává smaltovaná ocel nebo akrylát?

Každý, kdo plánuje svou koupelnu, z ní chce mít radost ještě dlouhou dobu. Kromě optických kritérií výběru by se měli stavebníci soustředit zejména na kvalitu materiálu sanitárních výrobků. Nedostatky v kvalitě totiž mohou rozpočet zatížit mnohem více, než bylo plánováno. Rozmanitost nabídky přitom neusnadňuje volbu. Stavebníci nenesou jen tíhu volby, zda mají svou koupelnu vybavit koupací vanou, sprchou, anebo oběma objekty. Stojí také před rozhodnutím, jaký materiál mají zvolit: Smaltovanou ocel nebo akrylát? Následující kontrolní seznam vám pomůže při tomto zásadním rozhodování a odpoví na nejdůležitější otázky.

Smaltovaná ocel Kaldewei
Kalifornský borax, křemen, skandinávský živec a soda – to jsou suroviny, ze nichž firma Kaldewei vyrábí podle vlastní receptury speciální smalt Kaldewei. V sídle firmy v Ahlenu se ocelové plechy beze sváru vytahují do tvaru vany. V největších smaltovacích pecích na světě se pak smalt a ocel spojují ve smaltovanou ocel Kaldewei. Výsledek je natolik odolný a má vysokou hodnotu, kterou si zachovává po dlouhou dobu, že na všechny koupací vany, sprchové vaničky a smaltované extra ploché sprchové vaničky poskytuje firma Kaldewei 30 let záruky.

Akrylát a Quaryl
Při výrobě akrylátových van se zahřeje probarvená akrylátová deska a v několika pracovních krocích se vytáhne do požadovaného tvaru. V místech zaoblení je třeba pracovat opatrně, protože se takováto místa mohou tažením ztenčit. Po ochlazení se musí akrylátová vana ještě vyztužit dřevem nebo skleněnými vlákny, protože akrylát sám o sobě nemá dostatečnou vlastní pevnost, a tak by se vana mohla již při běžném zatížení deformovat. Vysoké rozměrové tolerance dané výrobou často vyžadují náročné a nákladné přizpůsobování konkrétní montážní situaci. Záruční doba u akrylátových van bývá dva roky až pět let.
Quaryl je minerální slitina vyrobená z křemenného písku a akrylátu.  Tento materiál by měl redukovat největší nevýhody akrylátových van. Quaryl však není příliš elastický a je křehký, takže může při zatížení snadno prasknout. Kromě toho nedosahuje tento materiál takových povrchových vlastností, které má smaltovaná ocel, což je patrné také na délce záruční doby, která je u quarylových výrobků deset let.

Porovnání smaltované oceli a akrylátu


Tvrdost povrchu
+ Smalt
dosahuje na Mohsově stupnici tvrdosti od 1. do 10. stupně 7, a tak jej lze zařadit mezi velmi tvrdé materiály. Protože je dokonce tvrdší než ocel, nemohou jej materiály používané v koupelně poškrábat. Jen drahokamy mají tvrdší povrch než smalt.
– Akrylát dosahuje na Mohsově stupnici tvrdosti stupně 3. Akrylátový povrch je tak poměrně měkký a náchylný k poškrábání.

  Péče
+ Smaltovaná ocel
je nenáročná na údržbu a lze ji čistit běžnými domácími čisticími prostředky. Na neporézním povrchu smaltované oceli Kaldewei nevznikají ani mikroskopicky malé škrábance.
– Akrylát je na rozdíl od smaltu měkký materiál, a tak vyžaduje opatrné čištění. Z důvodu nízké tvrdosti povrchu může již pouhé utírání prachu vytvářet malé škrábance, které napomáhají ulpívání bakterií a také nevratně zhoršují optický dojem.

Hygiena
+ Smaltovaná ocel
má neporézní povrch s tvrdostí skla, který ztěžuje ulpívání bakterií, plísní apod. Snadná péče byla potvrzena hygienickým posudkem. Smaltovanou ocel lze opatřit dodatečnou povrchovou úpravou, Kaldewei Perl-Effektem.
– Povrch akrylátu lze snadno poškrábat, vzniklé praskliny vytvářejí podklad pro usazování nečistot a bakterií. Ty se dají odstranit jen čisticími prostředky, které mohou povrch akrylátu poškodit.

Bezpečnost
+ Smaltovaná ocel
od firmy Kaldewei může být pro zvýšení stability opatřena protiskluzovou úpravou, která se natrvalo vypálí do smaltovaného povrchu. Na výběr jsou zde tři druhy úpravy: Kaldewei antislip, Kaldewei celoplošný antislip a novinka Kaldewei Secure Plus – celoplošná úprava povrchu pro optimální bezpečí při našlapování.
– Akrylát není možné opatřit natrvalo vypálenou úpravou povrchu antislip.

Odolnost vůči chemikáliím
+ Smaltovaná ocel
od firmy Kaldewei se vyrábí přímo v podniku v Ahlenu a po desetiletí se zdokonaluje. Je odolná vůči všem kosmetickým přísadám do koupele a parfémům, které se snášejí s pokožkou. Ani prostředky na barvení vlasů a odlakovače nezanechávají žádné stopy. Krásný a hygienický vzhled tak zůstává zachován po celou dobu používání sanitárního vybavení.
– Povrch akrylátu mohou poškodit prostředky obsahující rozpouštědla, jako je např. odlakovač. Navíc se mohou v malých škrábancích snadno usazovat zbytky přísad do koupele i prostředky na barvení vlasů.

Tepelná odolnost
+ Smaltovaná ocel
je nehořlavá – horké a žhnoucí předměty jako svíčky či cigarety nemohou vanu zapálit a nezanechávají na ní žádná spálená místa ani stopy po očazení.
– Akrylát se může od hořících nebo horkých předmětů poškodit. Takového předměty nezanechávají jen spálená místa či stopy po očazení, ale mohou akrylátovou vanu dokonce zapálit.

Odolnost vůči UV záření
+ Smaltovaná ocel
je stálá na světle, odolná vůči UV záření a nebledne. Smaltovaná ocel Kaldewei vypadá i po 30 letech stále jako nová.
– Akrylát se může působením slunečního UV záření poškodit a zežloutnout. To vždy velmi závisí na kvalitě použitého akrylátu.

Tvary a design
+ Tvarování oceli
vyžaduje desetiletí dlouhou zkušenost, nejvyšší technické know-how a cit pro materiál. Firmě Kaldewei se daří splňovat nové požadavky na výrobky a určovat trendy moderního ztvárnění koupelen. Okolo 100 cen za design udělených Kaldewei dokládá průkopnickou práci při tvorbě estetických a zároveň funkčně řešených výrobků.
+ Akrylát je materiál, který při formování vyžaduje podstatně menší know-how. Mělo by se u něj však dbát na vysokou kvalitu materiálu a přesnost lícování vany či sprchy, protože jinak hrozí rychlé opotřebení a nestabilita. Akrylátové koupací vany a sprchové vaničky totiž vykazují vysoké rozměrové tolerance.

Recyklace
+ Smaltovanou ocel
tvoří výlučně přírodní suroviny. Proto lze smaltovanou ocel na konci jejího životního cyklu stoprocentně recyklovat.
– Akrylát je plast a odpadní produkty vznikající při jeho výrobě jsou škodlivé pro životní prostředí. Navíc musí být akrylátové koupací vany na konci svého životního cyklu deponovány jako zvláštní odpad.

www.kaldewei.cz



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna