Pěstování vlastní zeleniny = zahrada i na malém balkoně

Nechutná vám zelenina ze supermarketu? Toužíte si vypěstovat svou vlastní, ale říkáte si, že bez zahrádky nebo záhonu je to nemožné? Opak je pravdou. Pokud bydlíte v paneláku nebo bytovém domě a vlastníte balkón, řešením pro vás by mohla být takzvaná minizelenina.

„Lidí, kteří upřednostňují kvalitu nad kvantitou a nespokojí se s nízkou jakostí potravin, dnes přibývá. Některým nevadí sáhnout hlouběji do kapsy a pořídit si kvalitní potraviny ve specializovaných prodejnách s farmářskými výrobky, avšak pokud zákazník hledá ekonomičtější řešení, nezbývá mu než si zeleninu sám vypěstovat. Díky minizelenině už není tato možnost výsadou pouze obyvatelů domků se zahrádkami, ale může jí využít i ten, kdo bydlí na sídlišti,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach. Minizeleninu totiž naleznete právě v prodejnách německého řetězce. Sortiment zeleniny určené na balkóny obsahuje miniaturní variace rajčat, paprik, feferonek, okurek a lilku. 

Mini rajčata jsou zdraví prospěšná především díky vysokému obsahu antioxidantů, množství vitamínu E, vitamínu C a betakarotenu. Jsou účinným prostředkem proti nejrůznějším chorobám od nachlazení, přes zažívací potíže, až po rakovinová onemocnění a srdečně cévní choroby.

Tip na pěstování: Sazeničky pěstujte nejlépe v závěsných nádobách nebo samozavlažovacích truhlících či květináčích. Na začátku můžete umístit rajčata na okno a s příchodem teplých dnů je pak přesunout balkón; rajčata sluneční svit uvítají.

Mini paprika díky obsahu vitamínů A, B, C, D a E významně napomáhá obranyschopnosti našeho organizmu. Zajímavostí je, že červená paprika obsahuje až 2x více vitamínu C a až 9x více betakarotenu, než paprika zelená. Paprika je zároveň ideální složkou dietní stravy – obsahuje velké množství živin a nízký počet kalorií.   

Tip na pěstování: Zásobte rostlinku živinami a budete překvapeni enormním množstvím plodů, kterými se vám odvděčí.

Feferonka Hot-Pep-Cheyenne je ideální rostlinou pro milovníky pikantního jídla. Díky obsahu vitaminu C a karotenu navíc napomáhá trávení a je účinným prostředkem proti nachlazení nebo bolestem hlavy či zad. 

Tip na pěstování: Feferonky ocení dostatek světla a tepla.

Mini okurka je pro svou velikost oblíbená hlavně mezi dětmi. Kromě atraktivní podoby tento druh minizeleniny vyniká i svými zdraví prospěšnými vlastnostmi – je bohatým zdrojem minerálních látek.

Tip na pěstování: Umístěte rostlinu na světlé místo chráněné před větrem. 

Mini lilek byste měli do svého jídelníčku zařadit díky obsahu sodíku a kyseliny listové (vitamín B9), která je důležitým prvkem při krvetvorbě.

Tip na pěstování: Lilek potřebuje teplo – nejlépe se mu daří ve skleníku, ale i na jižní straně balkonu. 

Pokud se i vy chcete oddat kreativnímu zahradnickému umění pěstování minizeleniny, navštivte oddělení zahrady některé z prodejen Hornbach.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada