Recepty na víkend = tentokrát recept na zapečené brambory s cuketou a parmezánem

Recept neuteče, písmenka zůstanou na svém místě. Povězme si nejprve něco málo o bramborách, je to totiž chutná a zdravá potravina původně z náhorních rovin jihoamerických And. Brambory nejčastěji připravujeme jako přílohu, ale jsou i  plnohodnotným hlavním jídlem. Brambory známe vařené, pečené, restované, smažené, grilované a zapékané. V Čechách se začaly brambory pěstovat v 17. století a jejich první název byl poetický – "zemské jablko".

Zpočátku se brambory v českých zemích pěstovaly pouze v klášterních zahradách. K jejich plošnějšímu rozšíření přispěl hlad, neúroda a nárůst obyvatelstva v 18. století.

Brambory jsou zdrojem hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, zinku, železa, mědi, fluoru, sodíku, chromu a dalších prvků. Obsahují vitamin C, a slupka brambor obsahuje vitamíny skupiny B.

Recept na víkend: zapékané brambory s cuketou a parmezánem
pro  6 osob

Suroviny:
1 kg velkých brambor, 2 svazky jarní cibulky, 4 malé, nebo 2 střední cukety, olej, 1 sladká smetana na vaření, 150 ml zeleninového vývaru, 3 polévkové lžíce nastrouhaného parmezánu, 2 špetky mletého ( nastrouhaného ) muškátového oříšku, 1 kávová lžička kari, sůl. 

Postup:
Cukety oloupeme. Pokud jsou malé, nakrájíme je na  kolečka. Střední rozkrojíme několikrát podélně a pak na kostičky. Jarní cibulky omyjeme a i s natí také nakrájíme. Obojí restujeme na nevelkém množství kvalitního oleje po dobu 5 – 6 minut. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Po vychladnutí promícháme brambory s orestovanou zeleninou a nasypeme do olejem vymazaného pekáče. Slijeme dohromady vývar, smetanu, lehce osolíme a přidáme muškátový oříšek a kari. Dobře promícháme např. ponorným mixerem a zalijeme brambory. Do předehřáté trouby na 180 °C dáme pekáč a i s poklicí zalité brambory pečeme po dobu 20 – 25 minut. Poté poklici sundáme a na brambory nasypeme na jemno nastrouhaný parmezán. Troubu přepneme na 150 °C a pečeme dalších 25 – 30 minut, až budou brambory měkké a nahoře začnou mírně hnědnout. Při nandavání můžeme posypat kadeřavou petrželkou, nebo pažitkou. Podáváme s rajčatovým salátem. Dobrou chuť a pěkný, slunečný víkend.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend