Alkohol a energetické nápoje: panák a energy drink je oblíbená, ale špatná kombinace

TNBiz, 4.11.2014

Míchání energetického drinku a panáka tvrdého alkoholu není v našich hospodách a barech žádnou výjimkou. Snad v každé najdeme leták lákající na rozličné speciální akce týkající se právě této kombinace.

"Třetina mladých lidí pijí energetické nápoje v kombinaci s alkoholem, a to nás znepokojuje," říká Andrew Brown z britské organizace pro prevenci drog a alkoholu u dětí a mladistvých. "Kofein způsobuje, že se člověk cítí méně opilý, takže toho pravděpodobně vypije ještě více." Mnohé značky energy drinků navíc spojují svou reklamu se sporty, což podle odborníků také není nejlepší.

Podobné zkušenosti mají i čtenáři TN.cz. "Pracuji v baru už dlouhou dobu. Ještě se mi nestalo, abych za večer nenalil jeden jedinej alkohol s energeťákem dohromady. Každej si to míchá. A nejlépe hned několikrát po sobě," napsal na Facebook TN.cz Adam Dubšík. A jeho zkušenosti potvrzuje i mnoho dalších čtenářů.

Podle portálu sportvital.cz konzumace alkoholických nápojů s kofeinem zvyšuje obecné riziko zranění (vlivem vyššího promile alkoholu v krvi), zvyšuje riziko řízení pod vlivem alkoholu (lidé pod vlivem kofeinu nemají takové zábrany) a ze stejného důvodu dokonce i počet sexuálních deliktů pod vlivem alkoholu.

Energetické nápoje jsou jednou z nejrychleji rostoucích kategorií mezi nápoji. Tržby z jejich prodeje po celém světě podle společnosti pro průzkum trhu Euromonitor za posledních deset let stouply na více než čtyřnásobek. Jen loni se zvýšily o 6,8 procenta na 27,5 miliardy USD (asi 610 miliard ). Největší podíl na světovém trhu má s více než 31 procenty rakouský Red Bull, následován firmou Monster Beverage z USA.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky