Jíte v restauraci? Brzy se dozvíte, jaké alergeny máte v jídle!
TNBiz, 28.11.2014
Různé druhy alergií postihují až 30% populace. Evropská unie proto nařídila povinné zveřejňování alergenů u jídel v restauracích a v obchodech. Pokud to restauratéři a obchodníci nebudou respektovat, hrozí jim pokuta až tři miliony korun.
Od druhé poloviny prosince se tak například dozvíte, že oblíbená česká klasika - svíčková - obsahuje pět alergenů. Složení pokrmů si tak bude muset nastudovat i personál restaurací. Evropská unie specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat rovněž špenát, jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, nebo aromatické byliny. Ty se ale značit nemusí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Hodnocení článku
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Hobby magazín speciál: Před odjezdem na dovolenou trávník nesekejte (audio)
- Reparát: Jak poznat nadané dítě? Často na něj upozorní rodič nebo učitel (audio)
- Výlety: Vrch Ztracenec na hřebeni Javorníků připomíná padlé hrdiny. Zdobí ho tři velké kříže a rozhledna (audio)
- Češi před odjezdem na dovolenou uklidí, ale energie neřeší. Zbytečně tak přicházejí o stovky korun
- Bezpečnost a pohodlí při manuální práci
- Seriál Radiožurnálu: Psycholožka: Vysvědčení není vizitka dítěte a prázdniny nejsou na doučování (audio)