Jíte v restauraci? Brzy se dozvíte, jaké alergeny máte v jídle!
TNBiz, 28.11.2014
Různé druhy alergií postihují až 30% populace. Evropská unie proto nařídila povinné zveřejňování alergenů u jídel v restauracích a v obchodech. Pokud to restauratéři a obchodníci nebudou respektovat, hrozí jim pokuta až tři miliony korun.
Od druhé poloviny prosince se tak například dozvíte, že oblíbená česká klasika - svíčková - obsahuje pět alergenů. Složení pokrmů si tak bude muset nastudovat i personál restaurací. Evropská unie specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat rovněž špenát, jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, nebo aromatické byliny. Ty se ale značit nemusí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Hodnocení článku
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Zprávy ČRo Olomouc: V Přerově na břehu Bečvy budují novou pláž. Otevřená má být už příští víkend (audio)
- Obliba LPG láhví plněných čistým propanem roste. Jejich podíl se v posledních letech zdvojnásobil
- Neposekaná tráva může snížit teplotu povrchu až o 12 stupňů
- Zprávy z jižních Čech: Půjčovny lodí přišly kvůli počasí o zákazníky, zkušení vodáci se ale většinou odradit nenechali (audio)
- Požárů fotovoltaiky přibývá. Drony s AI odhalí závady dřív, než začne hořet
- Plácido Domingo vystoupí poprvé ve Dvořákově síni Rudolfina. V Praze se představí v operních skvostech Verdiho, Pucciniho a španělských zarzuel