Strava a naše zdraví: stravování podle krevních skupin B + AB

Jednotlivé krevní skupiny vznikaly genetickými mutacemi. Každá krevní skupina je charakteristická pro určité období evoluce lidského druhu, pro určité geografické a klimatické podmínky a pro určitý způsob stravování. Důkazem je procentuální podíl konkrétní krevní skupiny u konkrétních národů, zejména u těch, které se příliš geneticky nemísily s jinými národy. V měnících se podmínkách životního prostředí, které působilo zejména na imunitní a trávicí systém, přežili jednotlivci s nejvhodnější genetickou výbavou pro dané podmínky.

Krevní skupina B
Prapředci lidi s krevní skupinou B byly kočovníci - nomádi. Ze všech skupin právě skupina B vykazuje nejpřesnější geografické vymezení. Táhne se jako velký pás přes euroasijské země dolů na indický subkontinent. Skupinu B mají hlavně tradiční židovské populace dále Mongolové, Japonci, Číňané a Indové. Směrem na západ Evropy je výskyt "béčkaře" nižší.

Lidé s krevní skupinou typu B mají nejsilnější trávení ze všech krevních skupin a mohou jíst s mírou všechny druhy potravin. Při dietě by měli vynechat luštěniny, ořechy a pšenici. Měli by pravidelně doplňovat hořčík.

"Béčkaři" potřebují rovnováhu mezi tělesnou a duševní aktivitou. Trávení jim zpomalují tuky, vyhýbat by měli kukuřici, čočce, arašídům, sezamovým semínkům a pohance.

Vhodné potraviny jsou: zelená zelenina, některé druhy masa a nízkotučné mléčné výrobky. Z masa je prospěšná zvěřina, skopové, jehněčí a králík.

Mezi neutrální patří hovězí maso, krůta, játra a telecí maso. Zakázané jsou slanina, slepice, kachna, husa, šunka, kuře, vepřové maso a srdce.

Zdraví prospěšné jsou ryby, zejména treska, štika, makrela, losos, hejk, mořský pstruh a kaviár. Tuňák, pstruh, kapr, sleď a žralok patří mezi neutrální potraviny.

Mezi zakázané mořské produkty patří: raci, humor, krabi, želvy, uzený losos, ústřice, chobotnice a hlemýždě.

Z mléčných výrobků jsou vhodné: jogurty, kefíry, odstředěné mléko, kozí mléko a kozí sýr. Kravský sýr, sójový sýr, podmáslí, plnotučné mléko a máslo patří mezi neutrální. Zakázané jsou hlavně plísňové sýry a zmrzlina.

Z olejů je vhodný olivový, vyhnout je třeba oleji slunečnicovému, sezamovému a kukuřičnému. Většina semínek a oříšků není pro skupinu B vhodná. Zakázané jsou i kešu, arašídy, pistácie, lískové a piniové oříšky a mák.

Vhodné je proso a rýže. Zakázáno je žito, pohanka a ječmen. Vyhnout by se měli chlebu ze pšenice a žita a takzvané divoké rýži.

Ze zeleniny by neměli konzumovat artyčoky, dýni, kukuřici, ředkvičku, olivy a rajčata. Velmi prospěšný je lilek, paprika, zelí, kapusta, květák, mrkev, petržel, červená řepa a všechny druhy brambor.

Z ovoce je zakázán kokosový ořech a granátové jablko. Doporučené ovoce je: ananas, banány, hrozny a švestky. Velmi prospěšný je zelený čaj a šťáva ze zelí. Zakázaná je rajčatová šťáva a kečup. Absolutně nevhodné jsou destiláty, minerální vody, limonády, cola a sodovky. Černá káva je neutrální. Z bylin je vhodná lékořice (Glycyrrhiza glabra, česky Lékořice lysá), šalvěj a ženšen, nevhodný je senná list, podběl a aloe.

Krevní skupina AB
Tuto poměrně vzácnou krevní skupinu má jen necelých pět procent populace. Krevní skupina AB je prý nejlépe přizpůsobena moderním životním podmínkám.

Mohou se jíst potraviny ze všech skupin, při hubnutí se doporučuje nejíst červené maso, fazole, pšenici, pohanku a kukuřici a doporučuje se konzumovat mléčné výrobky, zeleninu, plody moře, mořské
řasy a tofu.

Tělu by měl být pravidelně dodávaný vitamín C. V podstatě by se dalo říci, že většina potravin nevhodných pro skupinu A a B je stejně škodlivá i pro lidi se skupinou AB, kromě rajčat. Z masa je prospěšné jehněčí, skopové, krůta a králík. Neměly by se konzumovat následující potraviny: slanina, šunka, buřičů, teletiny, hovězí, vepřové, husa, kachna, slepice, zvěřina, humr, ústřice, krab, marinovaný sleď, chobotnice, žába, úhoř, uzený losos a rak.

Mléčné výrobky jsou pro skupinu AB prospěšné, zejména zakysané. Platí zde zásada, že je nesmí být
příliš velké množství, aby se v organismu nevytvářelo hodně hlenů.

Zakázáno je plnotučné mléko, zmrzlina, máslo, plísňové sýry a parmazán. Z obilovin se nedoporučuje pohanka, pšenice a kukuřice. Ze zeleniny není prospěšná paprika, avokádo, olivy a ředkvičky. Při konzumaci ovoce by se AB mělo vyhýbat banánem, mangu, pomeranče, granátová jablka a kokosovému
ořechu.

Zakázané jsou také kyselé a sladké marinády a kečup. Z bylinek je velmi účinná echinacea, hloh, zelený čaj, heřmánek, ženšen, lékořici a lopuch. Může se káva, v menším množství i bílé a červené víno, minerální vody a sodovky. Absolutně nevhodné jsou jakékoliv destiláty.

Seznam doporučených, zakázaných a neutrálních potravin rozdělený podle krevních skupin je k dispozici v angličtině na portálu curezone.com.

Odlišná fyziologie trávení podle krevní skupiny se projevuje i na fungování imunitního systému. Nesoulad mezi typem stravy a dispozicí člověka na její metabolické zpracování představuje významný rizikový faktor pro vznik různých zdravotních problémů.

Statisticky se stejná onemocnění vyskytují u lidí s identickou krevní skupinou. Imunitní systém navzdory nesmírné komplexnosti pracuje na základním principu rozlišování vlastního a cizího. Jedním z nejsilnějších antigenů imunitního systému v lidském těle jsou antigeny krevních skupin. Chemické odlišnosti antigenů krevních buněk například způsobují, že červené krvinky člověka s krevní skupinou B reagují na červené krvinky dárce krevní skupiny A jako na "cizího nepřítele" a imunitní systém začne hned produkovat protilátky proti buňkám cizí krevní skupiny, což se projeví jejich shlukováním, tzv. aglutinací.

Podle teorie Dr. D'Adama funguje podobný princip biochemické reakce červených krvinek i v kontaktu s potravinovými alergeny, tzv. lektiny (specifické úseky bílkovinného řetězce). Krevní skupina může odlišným způsobem reagovat na stejný typ lektinu, proto lidé v závislosti od své krevní skupiny reagují různě na stejné potraviny.

Pokud konzumujeme potraviny, které pro nás nejsou vhodné, lektiny reagují s naší krví a vytvářejí shluky, čili aglutinují. Když konzumujeme vhodné nebo neutrální potraviny, tento proces nenastává. Až 95% lektinů z běžné stravy se z organismu metabolickými procesy vyloučí, zbývajících 5% se přefiltruje do krve. Lektiny z nevhodných potravin v organismu způsobují záněty střevní sliznice, reagují s bílými krvinkami, působí dráždivě na nervové tkáně, podporují vznik různých onemocnění a zvyšují obezitu.

Krevní skupina je silný genetický znak, který nás provází od počátku lidstva. Každá krevní skupina má jiné dispozice k metabolismu různých druhů potravin. Některé potraviny určité krevní skupině vyslovení vadí, některé jsou pro ni neutrální a některé zas mimořádně prospěšné. O tom, proč tomu tak je, rozhoduje imunitní systém, jehož centrum se nachází právě v krevním řečišti trávicího traktu.

Stravování podle krevních skupin není všelékem, ale je vynikajícím způsobem vyčištění krve od škodlivých aglutinujúcich lektinů a tím i posílením imunitního systému. Vzhledem k tomu, že metabolismus každého člověka je jedinečný a ovlivňován celou řadou faktorů (věk, hmotnost, fyzická aktivita, stravovací návyky atd.), jsou rozdíly i v rámci jedné krevní skupiny. Z tohoto důvodu mnoho lidí kombinuje stravování podle krevní skupiny se stravováním dle metabolického typu (jak trávíme tuky, cukry a bílkoviny) a somatotypu (typu postavy).


Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky