Strava a naše zdraví: nový systém stravování - paleo výživa

Paleo výživa (pravěké nebo paleolitické stravování) je poměrně nový výživovový systém, který slibuje štíhlou postavu, hodně energie a vyléčení z civilizačních onemocnění. Už samotný název evokuje myšlenku, že půjde o systém stravování se podle vzoru prapředků z doby kamenné. Všichni, kteří se nechali touto filozofií nadchnout, věří, že lidské tělo je naprogramováno na podmínky z doby kamenné. V té době byl člověk údajně energický, svalnatý a výkonný, protože konzumoval převážně syrovou stravu a téměř žádné karbohydráty (sacharidy, cukry).

Nejsilnějším argumentem paleo výživy je argument genetické informace člověka. Zatím, co v moderní době s výdobytky zemědělství (neolitická doba) žijeme přibližně 10 000 let, trvala doba paleotická déle než 2 miliony let. Z tohoto důvodu se jedná o nejdelší období lidské existence a právě proto se prý paleolit měl nejvíc času dostat do genetické informace člověka. Podle paleo filozofie může za všechny civilizační choroby moderního člověka zavedení zemědělské výroby a industrializace.

V paleo jídelníčku dominují tuky na úkor sacharidů. Tuky představují přibližně 50 - 60%, cukry 20 - 30% a proteiny 20 - 25% z celkového energetického příjmu. Paleo dieta se proto skládá hlavně z konzumace syrového ovoce, zeleniny a masa. Brambory, rýže a luštěniny jsou buď zakázány nebo velmi omezené, v závislosti na tom, jak je kdo tráví. Obiloviny a všechny průmyslově zpracované potraviny jsou zcela zakázány.

Většina našich předků se spoléhala na živočišnou stravu. Paleoantropologické nálezy však odhalily i to, že na různých územích byly konzumovány různé potraviny a že v některých oblastech lidé konzumovali spíše vegetariánskou stravu. Mnozí propagovatelé paleo výživy proto tvrdí, že paleo výživa není systém stravování vhodný pro všechny. Také současné vyšlechtěné verze ovoce a zeleniny nepocházejí z paleo období. Ty, které byly dostupné v paleo době, však již dostupné nejsou, proto obhájci paleo výživy doporučují jejich nejbližší druhy, které mají nízký glykemický index. Ani za studena lisované oleje neexistovaly v paleo době, jsou však podle paleo odborníků vhodným doplňkem výživy a pocházejí z rostlin, které tehdy existovaly, takže patří do doporučených potravin.

POZITIVA PALEO DIETY

• Žádná konzumace průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů, emulgátorů, konzervačních látek, rafinovaných cukrů, mléčných výrobků, obilovin, rostlinných olejů a trans tuků (výjimkou jsou olivový olej, kokosový olej, sádlo a propouští máslo ghí). Tyto potraviny jsou považovány za jednu z hlavních příčin většiny civilizačních onemocnění.

• Často snížení váhy - z důvodu úplného vyřazení obilovin (obsahují lepek) a omezené konzumaci brambor, rýže, luštěnin a jiných potravin bohatých na uhlohydráty (cukry).

NEGATIVA PALEO DIETY

• Co se skutečně jedlo v paleolitu, je stále předmětem dohadů. Období, které trvalo přes dva miliony let nelze zúžit na pár stravovacích pravidel. Člověk doby kamenné žil v různých zeměpisných polohách různým způsobem, někde jedl více masa, někde méně, někde jedl převážně mořské plody a jindy procházel obdobími hladu. Nelze proto zobecnit, jak vypadala typická paleolitické strava.

• Přívrženci palea věří, že zemědělská činnost byla krokem vedle. Zavedením zemědělské výroby však člověk překonal období hladomoru a mnoho lidí nemá žádné problémy s trávením obilovin, luštěnin, rýže, ... Obiloviny a luštěniny objevili lidé nejdříve v divoké přírodě, až postupně je začali pěstovat při svých obydlích, takže tyto plodiny s velkou pravděpodobností konzumovali i v paleolitu. Proč by jinak začali ve velkém pěstovat něco, co neznali a na co nebyli geneticky přizpůsobení?

Genetická adaptace člověka může probíhat velmi rychle, někdy stači i pár tisíc let.

• Strava bohatá na cukry si v očích mnoha expertů také zaslouží své místo. Chuť na uhlohydráty je člověku vrozená právě pro silný energetický náboj takové potravy. Historici tvrdí, že pračlověk konzumoval údajně i obyčejné hroudy země bohaté na škrob.

Většinu paleolitického období se maso skutečně na mnoha místech konzumovalo, avšak v bio-kvalitě a s největší pravděpodobností v syrové formě. Nejstarší nalezené pohřebiště má totiž zhruba 800 tisíc let a je tedy mnohem mladší než pozůstatky neandrtálců, které jsou staré nejméně dva miliony let. "Opékání na rožni" tedy první lidé s velkou pravděpodobností neznali.

Dnes však víme, že najít zdravé maso v běžném řetězci je prakticky nemožné. Není maso jako maso. Paleo doporučuje kozumovať výhradně maso z tradičně chovaných nebo divoce žijících zvířat (pasených na trávě) a tepelně upravené.

• Nebere se v úvahu pohybová aktivita. Dnešní člověk nežije ani zdaleka tak jako neandrtálec a nemá ani zdaleka tolik pohybu. Jiná strava je vhodná pro fyzicky aktivní lidi, jiná pro lidi, kteří mají sedavé zaměstnání a pod.

• Jde o jakousi "oprášenou" verzi proteinových diet se všemi riziky, které jsou s nimi spojené.

Pro množství chronických, civilizačních a zánětlivých onemocnění platí, že při jejich léčbě hraje klíčovou roli strava. Vhodná strava je předpokladem i k tomu, aby byla moderní medikamentózní léčba účinnější. Naopak nevhodná strava dokáže léčbě bránit nebo ji komplikovat. Podle globálního průzkumu paleo komunity z roku 2011 - 2012, přes 86 procent dotázaných uvedlo, že jejich zdravotní stav se po přechodu na paleo zlepšil. Mezi nejčastější přínosy patřila úprava hmotnosti, snížení vysokého krevního tlaku, zmírnění nebo vymizení trávicích problémů a alergií. Souvisí to i s tím, že ve světě je obrovský výskyt zdravotních problémů souvisejících právě s konzumací potravin obsahujících lepek a s konzumací mléčných výrobků (v dospělosti nedokáže mléčné výrobky trávit až 2/3 obyvatelstva kvůli nedostatku enzymu laktáza), které jsou v paleo výživě zakázáno.

Každý z nás má však rozdílnou genetickou informaci a rozdílný metabolismus. Proto je nutné, aby si každý našel svůj poměr živin, který by měl konzumovat, protože nikdo nemůže přesně vědět, zda byli jeho předkové typičtí masožravci nebo měli blíže k vegetariánské stravě. Proto mnozí kombinují paleo stravování se stravováním podle krevní skupiny a podle metabolického typu. Každopádně je však jisté, že ničí předkové nekonzumovali moderní stravu plnou cukru, vysoce glykemických obilovin, bílé mouky, chemie či rostlinných olejů a margarínů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky