Strava a naše zdraví: dělená strava

Dělená strava je komplexní stravovací systém, který nemá přesně vymezené podmínky co jíst, ale má pravidla, co s čím jíst a nejíst. Hlavní důvod je ten, že potraviny určité skupiny a jejich různé kombinace se tráví jinak. Cílem dělené stravy je usnadnění trávení, očištění organismu, rychlejší regenerace po sportovních výkonech, případně ztráta váhy.

Zakladatelem dělené stravy je lékař William Hay. Tento lékař byl přesvědčen, že hlavní příčinou alergií, zažívacích potíží, chronické únavy atd. jsou nesprávné stravovací návyky, konkrétně nesprávná kombinace konzumovaných potravin, která zatěžuje celý trávicí systém a odebírá tělu energii.

Dělená strava vychází z procesů trávení v našem těle. Potraviny dělí na 3 skupiny: kyselé potraviny (bílkoviny), zásadité potraviny (sacharidy) a neutrální potraviny. Pokud chceme například strávit bílkoviny, žaludek musí připravit kyselé prostředí, pokud chceme strávit sacharidy, tak zásadité. Pokud konzumujeme spolu oba druhy potravin, tělo se musí nejdříve rozhodnout, co první strávit a častokrát dochází k neefektivnímu vylučování kyselin a trávení se zbytečně prodlužuje. Proto se v rámci jednoho jídla nikdy nekombinují kyselé potraviny se zásaditými. Neutrální potraviny se mohou kombinovat s kyselými i se zásaditými potravinami.

Kyselé potraviny
Mezi kyselé potraviny patří potraviny bohaté na bílkoviny, v prvé řadě maso (kuřecí, krůtí, skopové, telecí, kachní, ryby), dále sója, výrobky ze sóji, luštěniny a rajčata. Do této skupiny patří i mléčné výrobky (mléko, sýry) a vejce. Z ovocných plodů zde řadíme citrusy, jablka, meruňky, broskve, hrušky, jahody, maliny a exotické ovoce. Co se týče nápojů, můžeme sem zahrnout suché bílé a červené víno a ovocné čaje.

Zásadité potraviny
Mezi zásadité potraviny patří potraviny bohaté na sacharidy, hlavně obiloviny a výrobky z nich (těstoviny, chléb, pečivo, rýže), vepřové maso, uzené masné výrobky, brambory, kapusta, kukuřice, sladké ovoce jako jsou banány, fíky, hrozny a všechno sušené ovoce. Z nápojů jsou to všechny sladké sirupy, ovocné šťávy a pivo. Na doslazování nápojů a pokrmů se doporučuje med a javorový sirup.

Neutrální potraviny
K neutrálním potravinám zařazujeme tuky, velkou většinu zeleniny (bílé a červené zelí, mrkev, paprika, okurka, špenát, hlávkový salát, atd.), Dále například červený meloun, houby, ořechy, koření a bylinkové čaje. Někteří autoři sem řadí i kysané mléčné výrobky (například smetanu, kefír, jogurt). Neutrální potraviny mohou konzumovat v podstatě libovolně s čímkoliv nebo samostatně. 

Jídelníček podle dělené stravy:

 1. den

Snídaně: šunka, vajíčko a zelenina

Přesnídávka: jablko

Oběd: krůtí prsa se zeleninou

Svačina: vlašské ořechy

Večeře: zeleninový salát s tofu

2. den

Snídaně: ovesné vločky s medem

Přesnídávka: banán

Oběd: uzená makrela s brambory

Svačina: jogurt

Večeře: chléb a uzená šunka

3. den

Snídaně: chléb s džemem

Přesnídávka: jogurt

Oběd: těstovinové - zeleninový salát

Svačina: hruška

Večeře: tvaroh

Dělená strava má i zakázané potraviny: jednoduché cukry (sacharóza), bílé pečivo, bílou mouku, tučná jídla, smažená jídla, kávu, černý čaj, ...

Kromě správné kombinace potravin při dělené stravě doporučuje konzumovat ovoce samostatně, omezit příjem přebytečných tuků, nebezpečných "éček", dodržovat pitný režim a hlavně jíst pravidelně a v menších dávkách.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky