Strava a naše zdraví: čínská dietetika je nedílnou součástí čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny je strava hned po způsobu myšlení nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím fyzické zdraví člověka. Obyčejné potraviny v sobě skrývají silnou léčivou sílu, proto má dietetika v tradiční čínské medicíně prvořadé zastoupení při léčbě různých zdravotních problémů.

Čínská dietetika je holistický systém stravování, který při výběru vhodné stravy zohledňují celkovou konstituci člověka a účinky potravin. Její principy mohou být využity v jakékoliv kultuře a podnebí. Cílem je dosáhnout harmonie - rovnováhu v organismu, jinými slovy tělesného a duševního zdraví.

Tento stravovací systém vznikl pozorováním účinků potravin na člověka. V dávných dobách Číňané neměli žádné přístroje, kterými by se dalo zjistit množství vitamínů, minerálů a dalších složek v potravinách. Proto pozorovali, jak potraviny na člověka působí, jak se člověk cítí po jídle, zda mu je horko nebo zima, jestli se cítí lehce nebo je plný, jestli ho jídlo nenadouvá, zda nezpůsobuje průjmy nebo naopak zácpu atd.

Tradiční čínská medicína rozlišuje 6 základních typů fyzické konstituce člověka: horký, studený, vlhký, suchý, nedostatečný a nadměrný. V praxi se většinou setkáváme s kombinovanými typy, jako například typ vlhký/horký nebo typ suchý/nedostatečný apod. Pro každý z těchto typů jsou charakteristické určité potraviny. Například studený typ je citlivý na chlad, má pomalejší krevní oběh, ... proto by měl upřednostňovat stravu, která zahřívá a omezit studenou stravu jako je syrová zelenina a tropické ovoce.

To, co je vhodné pro jeden typ, nemusí být vhodné pro jiný typ. Čínská dietetika doporučuje pro zachování rovnováhy v těle v první řadě pestrou stravu připravenou z čerstvých surovin, kde jsou vyvážené chutě i účinky. To platí pro všechny konstituční typy. Strava by měla být co nejlépe stravitelná, abychom z ní dostali co nejvíce vitální energie (čchi, qi, ...). 

Doporučuje se jíst pravidelně, 2x až 5x denně, ne častěji, protože žaludek potřebuje čas, aby se mohl vyprazdňovat. 60% stravy by mělo pocházet z neutrální skupiny. Snídaně by měla být teplé (kaše nebo polévky). Kromě fyzické konstituce se v tradiční čínské medicíně zjišťuje i vrozená konstituce podle poměru energií jin a jang a konstituce podle převládajícího elementu (oheň, dřevo, voda, kov, zem). Testy k určení konstitucí jsou k dispozici na stránkách patentnimedicina.cz.

Podle filozofie tradiční čínské medicíny organismus vyživují dvě energie (čchi):

• prenatální čchi (vrozená)
• postnatální čchi (získaná z potravy, vody a dýchání)

Postnatální čchi slouží jako "potrava" pro všechny orgány a jejich funkce. Tvoření a přepravu postnatální čchi má na starosti v první řadě slezina. Jinak řečeno, pokud máme v pořádku slezinu, ona sama dokáže řádně a kvalitně vytvořit a zpracovat energii, kterou potřebujeme získat z potravy. Slezina patří k elementu zem a "miluje" teplo a sladkou chuť.

Zjednodušeně se dá říci, že pokud budeme slezinu "chladit" studenými tekutinami či potravinami, oslabíme její funkci a ona pak nestíhá vyrábět čchi z potravy a transformovat ji dál. I pokud máme v pořádku slezinu, ale tělu budeme dodávat nekvalitní potravu (takovou, která není bohatá na čchi), slezina nebude mít odkud čerpat čchi, organismus nebude správně vyživován a znovu dojde k nerovnováze a oslabení tělesných funkcí. Čím více postnatální čchi získáme, tím méně budeme spotřebovávat prenatální čchi. K získání a udržení postnatální čchi je důležitá strava, emoční vyrovnanost a pohyb.

Čínska dietetika sleduje u potravin následující charakteristiky:

1. Chuť potravin

• kyselá (jinová, stahuje dovnitř a dolů, využívá se u nadměrného pocení, výtoků, poklesu orgánů průjmů, ...; patří sem citrusy, letní jablka, šipky, ...)

• sladká (mírně jangová, "plná" u obilovin, protože dobře nasytí a dodávají čchi, "prázdná" u ovoce a čokolády, protože nasytí jen na krátkou dobu a ubírají čchi; působí směrem mírně nahoru, uvolňuje a posiluje fyzicky i duševně, maximálně zvlhčuje , poškozuje však ledviny)

• pálivá (rozhýbe čchi směrem ven, čili otevírá póry, napomáhá pocení, povzbuzuje trávení, odlehčuje, ...; patří sem ředkvička, fenykl, křen, zázvor, skořice, hřebíček, kardamom, ...)

• hořká (směřuje dovnitř a dolů, vysušuje a ochlazuje, snižuje krevní tlak, horečku, překyselení žaludku, ...; patří sem celerová nať, chmel, pampeliška, růžičková kapusta, žito, hlávkový salát, pelyněk, ...)

• slaná (působí směrem dolů, změkčuje a zvlhčuje, má pozitivní účinek na malé nádory, ...)

2. Termické působení potravin

• studené - silně jinové potraviny (tropické ovoce, tvaroh, melouny, okurky, citrusy, kefíry, zakysané mléčné výrobky, ...)    

• chladné, osvěžující - jinové potraviny (většina syrové zeleniny, banány, kiwi, jogurty, ...)

• teplé - jangové potraviny (kuřecí maso, oves, pohanka, ostré koření, ...)

• horké - silně jangové potraviny (maso ze zvěřiny, ...)

• neutrální potraviny (obiloviny, luštěniny, ořechy, brambory, mrkev, máslo, ...)

Termické působení jednotlivých potravin není konstantně dané, mění se podle použité kuchyňské úpravy a aromatických ingrediencí.

3. Směrování energie
• nahoru
• dolů
• dovnitř
• ven

4. Úprava jídla

• jangová - pečení, smažení, grilování
• jinová - vaření, dušení, pára

5. Jin a jang energie
Klasické čínské texty přirovnávají jin a jang energii k hoře, jejíž část je obrácena ke slunci a část leží ve stínu. Stínová část hory je chladná, vlhká a tmavá, patří jin. Sluneční strana je hořká, světlá a suchá, představuje jang. Ochlazující, vlhké potraviny přinášejí do organismu jin energii a suché, zahřívající potraviny nám zajišťují jang energii. 

6. Pět elementů

• dřevo
• oheň
• zem
• kov
• voda

Těchto pět elementů představuje pět energetických kvalit, které najdeme všude kolem nás. Podle tradiční čínské medicíny se tyto jednotlivé elementy navzájem podporují a v přesně daném pořadí střídají v průběhu dne, roku i lidského života. Pro přípravu zdravotně prospěšného jídla je ideální při vaření napodobovat tento proces následnosti. Prakticky to znamená přípravu vyrovnaného jídla, obsahující všech 5 elementů a v ideálním případě i přidávání jednotlivých surovin v receptu ve správném pořadí. Každému elementu se dále připisuje určitá chuť, působení v organismu, souvislost s určitým orgánem v těle a s emocemi.

Čínská dietetika nabízí možnost jak předcházet a řešit zdravotní problémy, chránit si zdraví a zkvalitnit si život pomocí toho nejpřirozenějšího prostředku, pomocí stravy. Její motto zní: "To, co chceš získat z potravy, musíš jíst ve větším množství delší dobu."

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky