Blackout: při blackoutu se neobejdeme bez počítače a telefonu

Blackout: na jedné straně katastrofa nesoucí s sebou chaos, paniku, zvýšenou kriminalitu a havárie. Na straně druhé impuls k lepším mezilidských vztahů. Tak vidí rozsáhlý energetický výpadek účastníci online průzkumu provedeného pro společnost Yello Energy, která je dceřinou společností Pražské energetiky. V průzkumu bylo osloveno 400 respondentů reprezentativní online populace. Tři čtvrtiny dotázaných v této souvislosti dokonce věří v nárůst naší sexuální aktivity v důsledku zmíněného blackoutu.

Faktické nebezpečí nebo námět sci-fi filmů?
Jako skutečnou hrozbu pro ČR vnímá blackout téměř čtvrtina oslovených, přičemž obava z něj roste společně s věkem dotazovaných. Rozdílný názor na pravděpodobnost výskytu blackoutu v ČR není pouze otázkou věku, ale i pohlaví. Muži se k dlouhodobému odpojení elektřiny staví skeptičtěji. Téměř polovina z nich ho považuje za nereálný. Průzkum ukázal, že blackout zažila menší polovina dotázaných, z nichž třetina dokládá, že to bylo na několik hodin, méně než třetina na jeden den a stejná část na 2 - 3 dny. Pouze 3 % tvrdí, že zažilo blackout trvající týden a déle. 

Reálné výpadky versus naše vzpomínky
Kromě jiných faktorů mohou hrát ve vnímání rizika blackoutu roli i odlišné životní zkušenosti. Vlastní zkušenost s týdenním blackoutem přiznalo třikrát více starších respondentů, než zástupců věkové kategorie do 26 let. V rozporu s tvrzením oslovených respondentů jsou ale oficiálních údaje, které vydal Energetický regulační úřad. Ten tvrdí, že výpadky delší než 1 hodnu byly za posledních 10 let naprosto ojedinělé. Průměrné reálné výpadky trvaly 15 minut. Lze tedy usuzovat, že zážitek spojený s odpojením elektřiny je pro dotčené natolik silný, že se respondentům s odstupem času může zdát delší, než ve skutečnosti byl.

Blackout sbližuje
Na rozdíl od jiných oblastí, mezilidské vztahy by blackout ovlivnil veskrze pozitivně. Alespoň tomu nasvědčují výsledky citovaného průzkumu. Skoro 90 % z nás si od nedobrovolného přerušení dodávek elektřiny slibuje lepší komunikaci a téměř 80 % větší vzájemnou spolupráci. Optimistické jsou přitom v tomto ohledu více ženy než muži. Polovina všech oslovených si myslí, že by blackout zapříčinil nárůst rivality. K tomuto názoru se naopak přiklání více mužů než žen. Za jedno jsou jak muži, tak ženy naopak v otázce předpokládané vyšší sexuální aktivity pramenící z nefunkčních elektrospotřebičů a osvětlení. Shodně ji očekávají tři ze čtyř dotázaných. Tuto domněnku potvrzuje odpověď jedné z respondentek, která na otázku, zda se Vám stala při výpadku proudu nějaká vtipná situace, odpověděla takto: „Nevím, jestli to vtipné, ale zapálila jsem svíčky a s partnerem jsme počali baby.“

Problém číslo jedna - ztráta spojení
Přerušení dodávek proudu by krom jiného znamenal nutnost obejít se bez našich domácích spotřebičů. Z průzkumu vyplynulo, že většině z nás by spojení s okolním světem, na které jsme pomocí počítačů a mobilů zvyklí, scházelo mnohem více než dodávky světla a tepla. Konkrétně se tento fakt týká necelé poloviny dotázaných. Třetina respondentů si nedovede představit život bez počítače, 15 % pak bez mobilních telefonů. Ženám by přitom více chyběly mobily, mužům počítače. Ve věkové kategorii do 26 let je závislost na spojení se světem ještě patrnější. Počítač by postrádalo přes 40 % z nich a telefon více než čtvrtina. 

Jsme na blackout připraveni?
Výpadek proudu ovšem neznamená pouze nefunkční spotřebiče, ale i zájem o náhradní zdroje osvětlení. Češi jsou připraveni, dle dat vycházejících z průzkumu, poměrně dobře. Dvě třetiny dotázaných ví naprosto přesně, kde mají uloženy svíčky a jiné alternativní zdroje světla. Lépe jsou na tom v této oblasti ženy než muži.  Nejhůře jsou na nefungující osvětlení připraveni mladí do 26 let. Téměř každý desátý totiž vůbec neví, kde třeba svítilnu v případě potřeby hledat. Další užitečnou pomůcku, KPZku, má doma 17 % mužů a pouze 11 % žen. Častěji tuto záchrannou krabičku vlastní respondenti v aktivním věku 27 – 44 let.

Důsledky: Méně proudu, více odpočinku
Z výsledků výzkumu víme, že 2/3 respondentů by přerušení dodávek elektrické energie pomohlo k tomu, aby si více vážili toho, co mají. Hlavním důsledkem, kterého si respondenti v souvislosti s možným blackoutem všímali, byla změna činností, které by v době bez proudu dělali. Řada z nich by toto období využila k tomu, aby se věnovali aktivitám, na které nemají běžně dostatek času. Především hovoří o trávení času se svými blízkými a také o odpočinku bez rušivých vlivů techniky: „Myslím, že by to mohlo být celkem zajímavé a inspirující. Osobně by se mi to i celkem líbilo. To by byl klídek, kdyby nešel počítač, televize, nikdo nevolal, pač by byl vybitý telefon.“

Průzkum probíhal formou online dotazování s přímým zápisem pořízených dat na reprezentativním vzorku online populace 400 respondentů z celé ČR starších 18 let. Respondenti byli vybíráni kvótním výběrem podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště. Průzkum byl proveden společností Perfect Crowd.





 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy