Naše zdraví: existuje dobrý a špatný cholesterol?

Cholesterol je látka tukové povahy, která se normálně vyskytuje v lidském těle, je přirozenou součástí buněk lidského těla a je přenášena krevním oběhem. Cholesterol si organismus vytváří buď sám, nebo je vstřebáván z jídla. Najdeme ho v potravinách živočišného původu, zejména v žloutcích, ve vnitřnostech, v některých mořských plodech a mase.

Tuky, v jejichž složení dominují nasycené mastné kyseliny živočišného původu, nejsou považovány za zdravé. Jedná se o to, že zvýšené množství cholesterolu v krvi je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Při přebytku cholesterolu v krevním oběhu totiž dochází k jeho ukládání v tepnách, vzniká ateroskleróza (kornatění tepen), může dojít k ucpání cévy pokud vzniku infarktu myokardu či mozkové mrtvice. Tvrdilo se: "Vysoký cholesterol = nejíst cholesterol." Jak však ukázaly nové výzkumy, cholesterol v krvi a cholesterol v potravě se navzájem ovlivňují velmi málo.

Abychom pochopili problematiku cholesterolové "epidemie" a celého trendu nízkotučné a vysokosacharidové stravy, potřebujeme znát význam pojmů lipoproteiny, LDL a HDL. Lipoproteiny jsou částice složené z bílkovin, které na sobě navážou tuk nebo cholesterol a nesou jej krevním oběhem. Vzájemný poměr mezi tuky a bílkovinami určuje hustotu částic - podle toho se také rozlišují: VLDL, LDL a HDL.

HDL (High Density Lipoproteins) cholesterol je takzvaný "dobrý" cholesterol. Jde o lipoprotein s vysokou hustotou, jehož hlavním úkolem je transport cholesterolu mezi lipoproteinů a odklízení cholesterolu z krevního řečiště a z periferních tkání do jater. V tom je jeho protisklerotický účinek.

LDL (Low Density Lipoproteins) cholesterol je takzvaný "špatný" cholesterol. Jde o lipoprotein s nízkou hustotou, který způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu na stěnách cév, čímž se zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.

Obrovské množství lidí má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a ta koreluje se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob, hlavně s infarktem myokardu. Většina cholesterolu v naší krvivšak nepochází ze stravy. Naše tělo si samo cholesterol vyrábí a více tuku ve stravě nemusí znamenat více tuku v krvi. Hypotéza, že vysoký obsah tuku ve stravě znamená automaticky vysokou hladinu cholesterolu v krvi, a že vysoká hladina cholesterolu v krvi znamená automaticky vyšší riziko infarktu myokardu, zní logicky, a proto o ní většina lidí nepochybuje. Při mnoha studiích však vyšlo najevo, že množství tuku, které v té které zemi lidé zkonzumují, není v žádném vztahu k riziku kardiovaskulárních chorob. Dalším faktem je, že téměř tři čtvrtiny lidí, které postihne infarkt, majínormální hladinu cholesterolu. Tyto studie však jaksi upadly do zapomnění.

Dr. Lundell, americký kardiovaskulární chirurg a autor kontroverzní knihy s názvem Velká cholesterolová lež, ve své knize tvrdí, že pravou příčinou srdečně - cévních onemocnění je zánětstěn cév, ne zvýšená hladina cholesterolu v krvi a jeho následné usazování na stěnách cév. Jednoduše řečeno, pokud by v těle nebyly přítomny záněty, cholesterol by se neusazoval na stěnách tepen a nezpůsoboval by onemocnění srdce a mrtvice. Zánět je to, co způsobuje, že secholesterol usazuje. A tyto záněty, většinou již chronické, jsou způsobeny nízkotučnou avysokosacharidových stravou, tedy nadměrnou konzumací nekvalitních rostlinných olejů s velkým podílem omega-6 kyselin (není správný poměr k omega-3 kyselinám) jako jsou sojový, řepkový, kukuřičný a slunečnicový a přebytek cukrů a jednoduchých sacharidů (cukrovinky, mouka a výrobky z ní, těstoviny, pizza, ...). Nadbytečné molekuly cukru se navazují na různé bílkoviny, které pak poškozují stěny tepen. Toto opakované poškozování vede k tvorbě zánětů. Převaha omega-6 mastných kyselin způsobuje, že buněčné membrány produkují chemikálie, tzv. citokiny, které přímo způsobují záněty. Podle Dr. Lundella existuje pouze jeden způsob, jakým lze záněty odstranit, a to návrat k potravinám, které mají nejblíže svému přírodnímu stavu.

Hysterie kolem cholesterolu způsobila, že obchody jsou plné nízkotučných výrobků, ve kterých je tuk často nahrazen kvůli chuti cukrem a které obsahují škodlivé trans-mastné kyseliny, čímž tělu škodí víc než mléčné výrobky s normálním obsahem tuku. Většina lékařů předepisuje při zvýšené hladině cholesterolu automaticky dnes nejznámější a nejúčinnější léky k jeho snížení - statiny. Statiny jsou sice účinné, ale blokují nejen cholesterol, ale i syntézu koenzymu Q10, který je velmi důležitý například pro výkonnost srdce, což je vážný problém. Samotná hladina cholesterolu neznamená mnoho, mnohem důležitější je údaj, v jakém poměru jsou v celkové hladině zastoupeny takzvané lipoproteiny s vysokou hustotou - HDL, a lipoproteiny s nízkou hustotou - LDL neboli "dobrý" a "špatný" cholesterol. Málo HDL znamená pohromu, která je ještě horší, pokud je zároveň vysoká hladina LDL. Pokud je i zvýšená celková hladina cholesterolu, ale poměr mezi LDL a HDL je 3: 1, je to dobré. A pokud je celková hladina cholesterolu nízká, nebo v rámci normy, ale poměr mezi LDL a HDL je řekněme 6: 1 nebo ještě více, je to špatné.

Hladina cholesterolu i jeho složek HDL a LDL sice závisí od toho, co jíme, ale je to složitější, než to předpokládá výše zmíněná hypotéza. Navíc to závisí více na uhlohydrátech (sacharidech) ve stravě než v tucích, které konzumujeme. Počet lidí, u nichž selhal návod na zdraví a hubnutí v podobě nízkotučné a vysokosacharidových stravy, je téměř identický s počtem lidí, kteří tento recept zkoušeli nebo zkoušejí a zjišťují, že to nefunguje. Byly publikovány desítky kontrolovaných vědeckých studií, které neefektivnost nízkotučné a vysokosacharidové diety jasně dokazují a které dokonce dokazují její škodlivé účinky. Tato fakta nejsou běžné veřejnosti známá a nízkotučné výrobky jdou na odbyt jedna radost.

Zdá se, že lidstvo poznalo všechny "civilizační choroby" tehdy, když se v jeho stravě zjevili ve větší mířeuhlohydráty (sacharidy, cukry), zvláště pokud jich bylo příliš. Dnes tvoří sacharidy a jejich různé formy (pečivo a chléb, cereálie, vločky, těstoviny, cukrovinky, ...) 80% nabídky všech potravinových výrobků. Co se v těle děje, když konzumujeme příliš uhlohydrátů (sacharidů)? Máme zvýšenou hladinu inzulínu, jediného hormonu, který nám pomáhá snižovat množství cukru (glukózy) v krvi. Navíc inzulín stimuluje kontinuální produkci cholesterolu, což vede k jeho nadbytku v buňkách. Ty pak nemají potřebu vysílat receptory LDL na svůj povrch, takže množství LDL cholesterolu v krvi stoupá a zůstává zvýšené. Kromě toho je pak v krvi málo glukagonu (hormonu, který působí proti účinkům inzulínu, čímž udržuje u člověka vyrovnanou hladinu cukru v krvi), což je špatné, protože se nespaluje tuk. Zvýšená hladina inzulínu znamená i zvýšené ukládání tuku a pokud je to permanentní stav, vyvine se z toho inzulinová rezistence, obezita, následně možná i cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak a na vnitřních stěnách cév vznikají zánětlivé procesy, kde následně vznikají aterosklerotické plaky.

Dobrou zprávou je, že všechny tyto výše zmíněné zdravotní problémy jsou do značné míry reverzibilní a dají se změnit jednoduše - stravou a dostatečným pohybem. Strava by měla obsahovat dostatek bílkovin (rostlinného nebo živočišného původu), tuky ve správném poměru a ve vysoké kvalitě a co nejméně uhlohydrátů. Nějaké uhlohydráty musí obsahovat, neboť tělo potřebuje i cukr a hlavně dostatek vlákniny a ta se nachází především v rostlinné stravě. Na to však úplně postačí zelenina a ovoce. Při snaze odbourávat tuk stačí asi 30 gramů uhlohydrátů za celý den. Bílkovin je třeba jíst tolik, aby to byl aspoň gram na kilogram aktivní hmoty, tedy tolik, kolik by vážilo vaše tělo, kdybyste měli pouze svaly a ne tuk. Určitě nejíst sacharózu a rafinované cukry vůbec. Dále není dobré jíst nízkotučné výrobky, jak jsme již zmínili dříve, a ani příliš mastné věci (zejména pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin). Co se týče tuků, třeba se vyhýbat těm, které obsahují takzvané trans-mastné kyseliny. Doporučují se zejména za studena lisované rostlinné oleje. Nedoporučuje se jíst fritovaná a smažená jídla.

Přečtěte si i další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky