Velikonoční beránek: velikonočního beránka zkuste makového s bílou polevou
Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové.
Pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto:
- 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 50 g rozehřátého másla
- ¼ l vychladlé silné černé kávy
- ½ prášku do pečiva
- Citronová kůra
- Ořechy
- Rozinky
Postup:
Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.
www.pekarnamikula.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Výlety: Největší rozkvět zámku Zákupy přinesli Habsburkové. František Ferdinand d´Este se v Zákupech oženil (audio)
- Zprávy z jižních Čech: Stovky růží zkrášlily a provoněly zámek v Blatné na Strakonicku. K vidění jsou různé odrůdy (audio)
- Internet věcí jako slabé místo pro domácnosti a firmy. Snadno napadnutelná je fotovoltaika, elektroměry, chytré zámky, ale i kávovary nebo nečekané věci jako akvarijní teploměr
- Jak správně umýt auto doma pomocí tlakové myčky a dosáhnout profesionálního výsledku
- Zprávy ČRo Olomouc: Čím větší horko, tím méně kyslíku ve vodě. Rybáři se snaží bránit úhynům ryb v rybnících (audio)
- Jste připraveni na případný blackout?