Voda v domácnosti: když změníme zvyky, za vodu ušetříme

Víte, jak ušetřit za vodu i několik tisíc korun za rok? Zaměřte se na své návyky a nebojte se ani složitější rekonstrukce! Investice se vám totiž několikanásobně vrátí.

Ročně můžeme na nákladech za teplou i studenou vodu ušetřit spoustu peněz. Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci, záleží jen na vás, jak bude nákladná a kolik času vám zabere. I drobné změny ušetří nemalé finanční prostředky. Na jedno bychom ale neměli zapomínat – odbornou práci přenechte odborníkům. Pokud plánujete, že se jako laici do rekonstrukce pustíte na vlastní pěst, nedělejte to. Pozor dejte na amatérské provedení instalací či rozvodových systémů. Ohrožuje nejen správnou funkčnost, ale především bezpečnost!

Dejte přednost sprše

Myslíte si, že ve sprše spotřebujete stejné nebo dokonce větší množství vody než ve vaně? Opak je pravdou! Na první pohled se to tak může zdát, neboť voda ve sprše teče stále proudem. Přesto sprchováním spotřebujete až trojnásobně menší množství vody. „V posledních letech si lidé pořizují sprchové kouty a při modernizacích koupelen myslí též na snížení průtoku vody pomocí tzv. perlátorů. Náročnější rekonstrukce lze financovat z úvěru od stavební spořitelny,“ upozorňuje na trendy Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

V ruce perte jen výjimečně

Značná spotřeba vody je také v případě ručního praní prádla. Většina moderních praček již má program pro praní jemného oblečení. Využívejte plnou kapacitu pračky stejně jako u myčky. Pokud i přesto musíte prát ručně, využijte místo vany menší vaničku či lavor.

Nedoplácejte na sousedy

Ve starších domech bývá zvykem, že se voda rozpočítává podle osob žijících v domácnosti. „Vyplatí se nechat si nainstalovat měřiče i na studenou vodu, ať nedoplácíte na sousedy, kteří plýtvají,“ radí Jitka Jechová.

Vodu z kohoutku neodpouštějte

Nefandíte baleným vodám, ale kvůli chuti si kohoutkovou musíte odpouštět? Studenou vodu si načepujte do plastové lahve a nechte ji v lednici. Vodou, kterou už nebude pít, zalijte třeba pokojové květiny.

Kontrola vlastní spotřeby

Už si nemusíte brát volno, abyste doma celý den čekali na zaměstnance vodárenské společnosti. Díky dálkovému odečtu sledujete spotřebu vody v reálném čase na internetu. Novinkou v oblasti odečtu spotřeby energií jsou ultrazvukové měřiče na teplo a vodu. Výhodou je vysoká přesnost a značný rozsah měřených hodnot. Do velké míry jsou odolné proti pokusům o manipulaci s nimi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky