Světová výstava EXPO 2015 s nápaditým českým pavilonem

REKLAMA       Jana Brožková, 29.4.2015
Světové EXPO je prestižní mezinárodní výstava průmyslukultury jednotlivých zemí. V tomto roce se koná v Mecce světového designu,  italském Miláně a zaměřuje se na klíčové otázky udržitelného rozvoje, zejména pak na potraviny pro planetu aenergii pro život. Český pavilon EXPO 2015 představuje špičkovou českou modulární architekturu. Koncept pavilonu přinesl přední výrobce modulární výstavby, společnost KOMA Modular ve spolupráci s architektonickým ateliérem CHYBIK + KRISTOF AA z Brna. Vrcholný design stavby podtrhují skryté zárubně EMOTIVE a dveře MASTER od českého výrobce J.A.P., který se stal výhradním dodavatelem produktů tohoto typu.

Bazén, amfiteátr, národní expozice – Země příběhů a fantazie, laboratoř ticha… to je jen výčet částí expozice českého pavilonu na Světové výstavě EXPO 2015 v Miláně. Celý koncept výstavního prostoru je spojen s  vodou a také tradičním vztahem České republiky k lázeňství. V neposlední řadě také poukazuje na jednoduchost národního stylu – na modernismus. A to je také důvod, proč jsou součástí expozice použity výrobky českého výrobce J.A.P. Systém skrytých zárubní je podřízen minimalistickému trendu, který je v současnosti velmi žádaný a moderní, proto je i architekti z ateliéru CHYBIK + KRISTOF AA zařadili do svého projektu. Rozhodli se tak na základě návštěvy showroomu v sídle společnosti J.A.P. Výsledkem byla zakázka na dodání šesti kusů skrytých zárubní EMOTIVE a šesti kusů dveří MASTER. „Skryté zárubně jsou použity v interiéru a to téměř ve všech případech, kdy jsou dveře viditelné ze strany návštěvníků. Konkrétně se nachází v 2. a 3. nadzemním podlaží na schodištních galeriích v centrálním prostoru pavilonu. Dále jsou zabudovány v konferenčním salonku jako vstup do oddělené kanceláře. Kladli jsme důraz na kvalitu detailu a co možná největší slícování dveří se zdí,“ popisují využití produktů J.A.P. architekti z ateliéru CHYBIK + KRISTOF AA.


„Všechny světové výstavy jsou velice prestižní záležitostí, kde se daná země může prezentovat se svojí kulturou a vývojem architektury a designu. A proto jsme velmi rádi, že naše skryté zárubně EMOTIVE a dveře MASTER jsou její součásti,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou nejen těchto produktů zabývá a pokračuje: „Skryté zárubně jsou originální v tom, že jsou zabudovány přímo do zdi nebo SDK příčky a zcela tak lícují se stěnou. Jediné co naznačuje, že se jedná o zárubeň, je subtilní hliníkový rámeček o šíři 17 mm, který kromě designové funkce, chrání hranu průchozího otvoru proti mechanickému poškození. Na druhou stranu dveře  MASTER jsou unikátní svojí výškou, která v maximu dosahuje až 3,7 metrů. Díky tomu mohou zabírat celý prostor od podlahy až ke stropu. Vzhled dveří pro EXPO byl vybrán v bílém lakovaném sklu, který nekonfliktně ladí do celého designu expozice.“

Dodavatelem českého pavilonu v rámci EXPA 2015 je společnost KOMA Modular, která se specializuje na modulární výstavbu. Celá expozice tak po svém skončení může být rozebrána, odvezena do České republiky a využita k dalším účelům. Tak bude dodrženo i celé téma výstavy – energie pro život.    

Všechny tři společnosti – J.A.P., KOMA MODULAR a architektonický ateliér CHYBIK KRISTOF AA spolu nespolupracují poprvé. V létě loňského roku společně realizovali novou jídelnu společnosti KOMA, kde bylo využito lakované sklo J.A.P. jako obklad stěny i stropu a také atypicky vysoká stavební pouzdra. Realizace byla velice úspěšná, stejně tak jako český pavilon na Světové výstavě EXPO 2015.

EXPO 2015 bude slavnostně zahájeno 1. května 2015 a potrvá až do 31. října 2015. Již od 2. dubna byl spuštěn zkušební provoz. Český pavilon tak byl jedním z prvních, který dokončil svojí výstavbu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba