Počasí: extrémní teploty ještě vydrží

TNBiz, 4.7.2015

Extrémně vysoké teploty lze v příštích dnech očekávat na celém území České republiky. Může za to tlaková výše nad východní Evropou, kolem které k nám bude proudit tropický vzduch od jihozápadu.

Teploty o víkendu se budou pohybovat vysoko nad hranicí třicítky, v neděli se očekává dokonce i 36 stupňů. V sobotu se nejvyšší denní teploty vyšplhají na 35 °C, v 1000 metrech na horách bude 24 °C. Během obou dnů se mohou ojediněle objevit bouřky.

Ochlazení se dočkáme až příští čtvrtek, do té doby budou teploty tropické. ČHMÚ chce stupeň nebezpečí postupně zvyšovat podle teplot, které budou v následujících dnech. Pravděpodobně také přidá výstrahu před silnými bouřkami. Ve čtvrtek by teploty měly klesnout na 23°C a meteorologové očekávají i přeháňky.

Od dnešního dne také platí upozornění na zvýšené riziko požárů. Hasiči proto lidi nabádají ke zvýšené opatrnosti při rozdělávání ohně v přírodě, při grilování a kouření. Důrazně také varují před manipulací s hořlavými látkami, jako je nafta, benzín nebo petrolej.

Horké počasí je nebezpečné především pro starší lidi. Odborníci doporučují omezit v parných dnech tělesnou zátěž, v důsledku které by mohlo dojít k přehřátí organismu. Přímému slunci se pokud možno úplně vyhněte v poledních hodinách. Nikdy nenechávejte děti nebo domácí mazlíčky v zavřených autech.

Vyhněte se kofeinu a pijte raději velké množství neperlivé vody, ideálně alespoň tři litry denně. Nezapomeňte při pobytu na slunci na sluneční brýle, pokrývku hlavy a opalovací krém.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky