Ztratili jste klíče od auta? Co udělat nejdříve?

TNBiz, 15.7.2015

Ztráta klíčů od auta dokáže značně znepříjemnit nejen dovolenou. Pokud máte klíče náhradní a někoho, kdo je schopen vám je doručit, máte o mnoho starostí méně a vlastně jen řešíte výrobu nového klíče, ale pokud už nemáte ani klíče náhradní, je to značná komplikace.

Předně je důležité nějakým způsobem zajistit vozidlo. Klíče totiž mohl někdo najít a pokud jste je ztratili třeba na ulici, je klidně možné, že někdo, kdo klíče našel, pak zkusí auto odemknout a odjet s ním.

"Zde pomůže tzv. botička. Zavolejte na městkou policii, vysvětlete problém a vyžádejte si instalaci tzv. botičky na auto,“ radí Tomáš Svoboda, ředitel služeb Autocentra ESA. Strážníci v takovém případě většinou vašemu požadavku vyhoví.

Kontaktujte autoservis a popište svůj problém. Postup se dost liší podle toho, co máte za auto a jaký typ klíčku používáte. U většiny aut jsou ještě klasické klíčky, ale dnes už jsou hojně rozšířeny různé čipy a startovací karty.

U každého auta byste měli mít kartičku z kódem klíčku, ale v případě ojetých aut se tyto kartičky ztrácejí a postupem času se pak původní kód špatně dohledává. Zde pomůže výrobní číslo vozidla, tzv. VIN kód.

Servis tak přes automobilku nechá vyrobit nový klíč na vaše vozidlo, ale zde ještě trable nekončí. „Pokud má vůz jiný zámek, nebude klíč vyrobený podle VIN čísla pasovat,“ upozorňuje Svoboda z Auto ESA. V takovém případě nezbyde než auto odtáhnout do servisu a nechat klíče vyrobit podle zámku, případně zámky vyměnit.

Výroba nového klíčku je ale poměrně nákladná záležitost. Například na Škodu Fabia druhé generace stojí náhradní sklápěcí klíček s dálkovým ovládáním asi 5000 korun. Vedle ceny klíčku a dálkového ovládání totiž musíte zaplatit ještě programování klíčku a samozřejmě práci servisu.

"V případě ztráty klíče ale není vždy nutné měnit i zámky,“ říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Pokud máte náhradní klíč a necháváte si vyrobit nový, po programování se automaticky vymaže z paměti vozidla ztracený klíč, takže s ním nejde auto nastartovat. V paměti auta obvykle zůstávají pouze dva aktuální klíče.

Pokud si chcete ušetřit zbytečné komplikace, vždy mějte k dispozici jeden náhradní klíč k autu (uschovejte ho například doma u dokladů k vozidlu), aby se podle něj mohl případně vyrobit klíč nový. Pokud tedy ztratíte klíč, ihned nechte vyrobit nový, protože nikdy nevíte, kdy ztratíte i ten druhý.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky