Změna času: zimní čas a posouvání ručiček již o víkendu

TNBiz, 23.10.2015

Přechod času z letního na zimní nás čeká ze soboty na neděli 25. října ze 3 na 2 ráno a většině lidí vůbec nedělá dobře. Jak může být tato změna nebezpečná a co nám hrozí?

Ne každý je na posouvání hodinových ručiček tak citlivý, ale mnoho lidí si stěžuje na poruchy spánkového rytmu, změny nálady a zdravotního stavu. Některé studie navíc dokazují, že každoroční časové posuny mohou zvyšovat výskyt srdečního infarktu.

Noci se změnou času prodlouží a tma bude už v pět. Sice si o hodinu déle pospíme, o tu samou dobu ale budeme i déle pracovat. Lékaři proto varují, že z tohoto důvodu nám hrozí deprese a únava. Je dokonce vědecky prokázané, že změnou času z letního na zimní narůstá počet sebevražd. Procenta pak hovoří o tom, že se týkají více mužů než žen.

Lidem chybí slunce, měli bychom se naučit víc relaxovat a během pracovní doby najít alespoň 30 minut na rozptýlení nebo odpočinek, radí psychologové. Doporučují poslech hudby, dobré jídlo nebo procházku parkem. Důležité je také zařadit do svého jídelníčku více vitamínu C a hořčíku.

V Česku byl letní čas zaveden poprvé za 1. světové války v letech 1915 a 1916, poté platil od roku 1940 do roku 1949. Potřetí byl zaveden v roce 1979 za ropné a energetické krize. Lékaři a psychologové se shodují, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Hůře si ale zvykají na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky