Nemovitosti na prodej: jak koupit nemovitost v dražbě?

Jana Brožková, 29.10.2015
Stále více lidí se zajímá o dražby, ale mnohdy jen neví, kde začít a jak zhruba celý proces funguje. Takže pokud někdo uvažuje o koupi nemovitosti v dražbě, máme do začátku několik užitečných informací.

V dražbě obvykle koupíte nemovitost levněji, než se běžně pohybují ceny realit v nabídkách. Ale i pro prodávajícího je to výhodné, protože je to velmi rychlé a efektivní a cena reflektuje skutečnou situaci na trhu, nikoli mnohdy přemrštěné představy prodávajících. Dříve bylo nutné kontrolovat různá tištěná média a dražební katalogy, dnes už lze vše najít v elektronické podobě na webových stránkách nebo se lze přihlásit k odběru různých newsletterů velkých dražebních společností, jako jsou například Eurodražby.cz. 

Jak se zúčastnit

Pokud najdete vhodnou nemovitost, o kterou máte zájem, poznamenejte si podrobnosti, jako jsou cena, datum a čas dražby a datum možné prohlídky.

„Dříve byly běžné fyzické dražby, dnes se již v drtivé většině jedná o elektronické dražby. Jaký je mezi nimi rozdíl? V podstatě žádný, jen u elektronické podoby ušetříte čas a náklady za cestování, je to komfortnější a bezpečnější cesta,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Do dražby byste nikdy neměli jen tak vstoupit a začít přihazovat. Je potřeba udělat i nezbytnou přípravu. První věc, kterou doporučujeme, je navštívit přímo webovou stránku dražebníka, kde jsou všechny potřebné informace. Pokud vás nemovitost zajímá, navštivte ji v termínech prohlídek a zkontrolujte osobně. Dobrá prohlídka je užitečný základ.

Typy nemovitostí

„V dražbách lze koupit prakticky jakoukoli nemovitost, od garáží a přístřešků přes byty a chaty až po rodinné domy a komerční nemovitosti, takže nemovitosti za desítky tisíc i miliony,“ dodává Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, která na českém trhu působí již 18 let. 

Každopádně budete mít lepší  šanci najít dohodu v dražbě než v případě prodeje přes realitku. Není tam totiž žádný realitní agent, který by tlačit cenu nahoru a bez vašeho vědomí jednal s dalšími zájemci a uměle tak zvyšoval cenu.

Financování

Před dražbou budete muset složit předem stanovenou zálohu jako důkaz, že účast v dražbě myslíte vážně. Ujistěte se proto, že peníze budete mít k dispozici. S účastí v dražbě i s financováním nemovitosti dnes pomůže a vyjde vstříc většina bank, které nabízí nejrůznější předschválené úvěry. Celý proces dražby trvá jen dva, tři měsíce, což je nesrovnatelné například s prodejem přes realitní kanceláře. Takže mít k dispozici potřebné finance, je zásadní věc. V případě elektronické dražby je pak potřeba se také včas zaregistrovat do dražebního systému.

Bojíte se malých písmenek a dodatečných dluhů? Na rozdíl od prodeje přes realitní kanceláře se nemusíte bát, protože vás nečeká žádné překvapení. Dům kupujete, jak je, jakékoli další následné závazky po ukončení dražby zanikají.

Přihazování

Jednou z nevýhod tradičních dražeb v dražební síni je, že se musíte zúčastnit osobně. Ujistěte se proto, že na místo dorazíte v dostatečném předstihu. I kvůli úspoře času jsou tak stále oblíbenější elektronické dražby, kde vše řešíte z pohodlí svého domova.

Když někdo „přebije“ vaši částku, budete mít vždy možnost svou nabídku zvýšit. I pokud se jedná o příhoz na poslední chvíli těsně před koncem dražby. V takovém případě totiž účastníci dostanou další čas na přehodnocení svých nabídek. 

Před vstupem do dražby si stanovte rozpočet a držte se ho. Mějte jasnou a chladnou hlavu. Nenechte se strhnout emocemi, je důležité mít vše dobře promyšlené, co se vám vyplatí a na co máte peníze. Předem si stanovte nějakou hranici, ale mějte na paměti, že cena stanovená odhadcem je jen odhadem a že až vlastní trh určuje reálnou hodnotu nemovitosti.

Pokud dražbu vyhrajete, stáváte se novým majitelem nemovitosti. Účast v dražbě je tedy velmi jednoduchá, rychlá a pro všechny strany výhodná.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality