Evropské nemovitosti zaplavuje investiční kapitál, vede Asie

238 miliard euro. Takový je objem investic, za které během prvních devíti měsíců letošního roku změnily majitele komerční reality v Evropě. K rekordu má nakročeno také Česká republika.

O 37 % meziročně stouply za první tři čtvrtletí letošního roku investice do nemovitostí v Evropě. Oproti srovnatelnému období vloni se investoři mnohem více zaměřili na komerční reality v Beneluxu, ve Skandinávii, ve Španělsku a Itálii. Prim ovšem stále hrají nemovitosti ve Velké Británii, následované německými kancelářemi, obchodními centry a sklady.

Obdobný vývoj registruje mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield také v České republice, kde je nárůst ještě markantnější - 59 %. "Pokud se do investic započítají i hotely a rezidenční portfolia (např. RPG Byty), dosáhly transakce do konce září objemu 2,42 mld. euro. V případě, že by se počítaly jen kanceláře, retail, sklady nebo vícefunkční budovy, je dosavadní bilance 1,67 mld. euro. A meziroční nárůst by pak znamenal 13 %," říká Lenka Šindelářová z pražské kanceláře Cushman & Wakefield.

Po několika velkých akvizicích v předchozím kvartále poklesl podíl amerických investorů. Posiluje naopak aktivita asijských investorů. Například čínští investoři doposud nakoupili evropské nemovitosti v hodnotě 3,9 miliard euro, což je o miliardu více než předchozím sledovaném období. Zatímco dříve až 91% čínských realitních investic směřovalo do Velké Británie, nyní je to pouze 59 %. Čínský kapitál putoval spíše do Francie, Německa a zbytku Evropy.

Čínský kapitál směřoval i do České republiky. Po prodejích projektu ZIBA či Martinického paláce v centru Prahy koupil nově ve čtvrtém čtvrtletí čínský investor nákupní centrum Oáza Kladno. Lze předpokládat, že další akvizice čínských investorů budou následovat.

Investoři ve sledovaném období nejvíce vyhledávali evropské kanceláře a retail, silný nárůst eviduje společnost Cushman & Wakefield také u multifunkčních nemovitostí. Bez zajímavosti není ani rostoucí zájem o alternativní typy investic, jako jsou zdravotnická zařízení nebo studentské bydlení.

"V Česku v tomto roce zatím dominují investice do multifunkčních nemovitostí a retailu. Po relativně limitované aktivitě v předchozích měsících se ve 3. čtvrtletí uskutečnilo několik transakcí kancelářských budov. Investory lákaly i takové, které jsou určené k dalšímu rozvoji a zhodnocování," doplňuje Lenka Šindelářová.

Průměrný výnos z realizovaných investičních transakcí v Evropě nadále klesá. Důvodem je převis zájmu. Investoři se proto při hledání výnosu zaměřují také více na sekundární trhy a nemovitosti. Snižování výnosů je patrné také na českém investičním trhu, kdy yield u maloobchodních nemovitostí na nákupních třídách poklesl až pod 5 % a u špičkových kanceláří na 5,6 %. Pouze u dlouhodobě pronajatých skladových nemovitostí se pohybuje okolo 7 %.

Podle Cushman & Wakefield bude rok 2015 pro evropský investiční trh s nemovitostmi s největší pravděpodobní rekordní, s celkovým odhadovaným objemem 250 miliard EUR. Aktivita investorů se navíc přelije i do dalšího roku, neboť banky budou dle všech indicií i nadále držet nízké úrokové sazby. A tím i dostupný investiční kapitál. I přes pokles tak výnosy z realit nabízí atraktivní zhodnocení pro investory s vlastní ekvitou.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy