Nové vyúčtování plateb za teplo: Kdo topí málo, připlatí si nejvíc


Od letošního roku se zásadně mění pravidla, podle kterých se rozdělují náklady na vytápění mezi nájemníky bytových domů. Nový systém má být spravedlivější než doposud. Majitelé středových bytů totiž často využívali toho, že je z obou stran vytápějí sousedé, a sami netopili vůbec nebo jen minimálně. Ti, kteří si z domu dělali malou saunu, naopak neplatili tolik, kolik skutečně protopili.

Od 1. ledna se mění základní složka vyúčtování (obvykle podle podlahové plochy) z původních 40-50 % na 30-50 %. Znamená to, že větší prostor dostane spotřební složka, tedy že více se bude platit za množství tepla, které byt skutečně protopí. Čím víc protopíte, tím víc zaplatíte, šetřit se ale nevyplatí. Novinka se projeví až ve vyúčtování za rok 2016.   

Doteď platilo, že se výše nákladů vypočítávala podle toho, jaká byla odchylka spotřeby tepla domácnosti od průměrné ceny za teplo na metr čtvereční v domě. Maximální odchylka však mohla být jen 40 % směrem nahoru i dolů. Pokud tedy průměrné roční náklady na vytopení jednoho metru čtverečního v domě stojí 400 korun, zaplatili lidé v rozmezí 240 - 560 korun - podle toho, jak moc topili.

Ti, kdo topili méně, poměrně hodně ušetřili, naopak ti, kteří topili více, než byl průměr, se nemuseli bát přemrštěných částek za topení.

Nová vyhláška je podobná, liší se ale výše odchylky. Směrem dolů je nyní 20 % a nahoru 100 %. Znamená to, že ti, kteří protopí méně, než je průměr domu, ušetří podle současné vyhlášky méně než doposud, místo 60 % z průměrné částky zaplatí 80 %. Jinými slovy i když topí méně, zaplatí stejně jako ti, kteří topí více. Ti, kteří si rádi přitopí, zaplatí ale víc. Pokud by tedy vytopení metru čtverečního stálo 400 korun, nové rozmezí bude 320 - 800 korun za metr čtvereční.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika