Sklo jako hlavní stavební prvek: fasádové sklo je trend

Nejnovější technologické trendy v oblasti fasádního skla a oken nacházejí své místo i v českém a slovenském stavebnictví. V posledních letech přibylo několik zajímavých staveb, které vynikají nejen v domácím, ale I v zahraničním měřítku. V České republice a na Slovensku najdeme řadu zajímavých objektů, které profitují z aplikace unikátních skel od společnosti Guardian, která vynikají svými estetickými i funkčními vlastnostmi a přispívají k vyššímu komfortu v interiéru a nižším energetickým nákladům.

Velmi čiré sklo Guardian Float Extra Clear v kombinaci s barevnou grafikou bylo aplikováno v případě obchodního centra Galerie Šantovka v Olomouci. Na stavbu výzkumného laserového centra ELI v Dolních Břežanech nedaleko Prahy bylo poté použito moderní protisluneční sklo Guardian SunGuard SuperNeutral 70/37. Stejné sklo najdeme i u kancelářské budovy Crystal v Praze na Vinohradech. Právě díky volbě stavebních materiálů a zasklení se obě tyto - z hlediska vzhledu netradiční - budovy podařilo citlivě začlenit do okolní zástavby. Protisluneční skla nalezneme také na kancelářském projektu Aviatica Praha v Praze – Jinonicích.

„Hlavní výhodou skel Guardian použitých v případě uvedených projektů je ochrana proti tepelnému slunečnímu záření. Tato skla se vyznačují ideálním poměrem mezi celkovým množstvím tepla a světla, které je zasklením do budovy propuštěno, tzv. solárním faktorem. Do interiéru je v jednotlivých případech propuštěno pouze cca 28 - 37% slunečního tepla, ale zároveň velké množství světla, protože skla mají minimální zabarvení. Prosvětlení interiérů denním světlem je proto velmi dobré a blíží se standardnímu tepelně izolačnímu zasklení,“ říká Michal Hronský ze společnosti Guardian.

Na Slovensku můžeme skla od společnosti Guardian nalézt například na projektech Galerie Danubiana, obchodního centra Central či rezidenční budovy Panorama City v Bratislavě. Pro své jedinečné funkční vlastnosti a elegantní vzhled jsou ale také hojně využívána při stavbě menších objektů jako je například Nemocnica Košice – Šaca či Nemocnica sv. Michala v Bratislavě.

Technologie výroby protislunečních skel zaznamenala v posledních letech značný posun. Předchozí generace skel využívala absorpci sluneční energie do barevně tónované hmoty skla, čímž bylo omezeno celkové množství slunečního tepla pronikajícího do interiéru. „Skla však zároveň eliminovala i množství denního světla, které bylo navíc barvou skla zkresleno,“ vysvětluje Michal Hronský. Současná technologie využívá selektivní odrazivé vrstvy z oxidů různých kovů aplikované na povrch nejčastěji čirého skla. To umožňuje mnohem vyšší propustnost světla s minimálním barevným zkreslením, přitom velké množství tepla ze slunečního záření zasklení účinně odrazí a do objektu vůbec nepropustí.

„Běžný uživatel tento technologický pokrok ocení jak z hlediska funkčního, tak i estetického. Zároveň dochází k významnému snížení provozních nákladů budovy týkajících se osvětlení a chlazení. Nové fasády mění charakter budov a lépe je zapracovávají do architektonického prostoru. Celá zástavba získává díky sklům přirozenější vzhled,“ shrnuje výhody technologií použitých u skel společnosti Guardian Michal Hronský.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy