Věčný kámen nebo bezpečný dřevoplast? Aneb na kolik nás vyjde nová terasa

Důležitým kritériem při výběru terasy není pouze cena materiálu. Musíte brát ohledy také na jeho životnost a čas, který vám zabere údržba a péče o terasu. Zvolit můžeme běžný a levný beton nebo kámen, který vydrží věky. Pokud ale chcete něco moderního a stylového, sáhněte po ekologických materiálech. Vhodný k rodinnému domu je například dřevoplast, zastánci klasiky mohou vsadit na bohaté vzory keramických dlaždic.

Woodplastic.cz

Dřevo voní škůdcům

I když je dřevo stále vyhledávaný přírodní materiál, který navíc krásně voní, péče o něj je finančně i časově náročná. Co ušetříte za nákup materiálu, to budete v budoucnu investovat do různých ošetřujících přípravků. Dřevo má totiž poměrně nízkou životnost, například u smrku a borovice je to přibližně deset let. Časem prkna vyblednou, zešednou a uvolní se z nich smůla. Jeho nepřítelem je voda, takže se musí vhodně ošetřit. Impregnace a mořidlo jsou základ a to minimálně dvakrát do roka. Pozor si musíte dávat také na dřevokazné houby, mechy a škůdce. Někdy je také zapotřebí prkna znovu zbrousit a nalakovat. I když jejich pořizovací cena je už od 500 / m2, musíte rovnou investovat i do potřebných přípravků. O hodně lépe je na tom exotické dřevo, které tvrdší a vydrží až desítky. Let. I to se ale musí alespoň dvakrát do roka olejovat a jeho pořizovací cena je minimálně 1 500 / m2.

Pro děti dřevoplast

Poměrně nový ekologický materiál spojuje krásný vzhled dřeva s praktickými vlastnostmi plastu. „Kvalitní WPC materiál je tvořen ze 60 % dřevem a ze 40 % zdravotně nezávadným polymerem HDPE, díky němuž jsou dřevoplastové terasy odolné vůči dešti, sněhu i slunečnímu záření. V létě navíc nepálí a v zimě nekloužou,“ vysvětluje Zuzana Krucká z WPC – WOODPLASTIC. O dřevoplast se nemusíte prakticky vůbec starat, pouze se občas omyje vodou. Povrch je chráněn před UV zářením a vydrží až 50 let. Nedělají se na něm třísky, takže jde o vhodný materiál především k rodinným domům, kde žijí děti anebo domácí mazlíčci. Orientační cena za m2 je 2 057 .

Levný, ale nudný beton

Betonová dlažba je rozhodně tou nejlevnější cestou, kterou se můžete vydat. Oblíbená je tzv. zámková dlažba, kterou můžete pořídit už od 200 / m2. O trochu dražší je skladebná dražba, ta stojí od 350 / m2. I když si můžete vybrat z hladkého nebo reliéfního povrchu, zůstává faktem, že zámková dlažba už je okoukaná a navíc se objevuje na kde jakém chodníku. A ani různé odstíny šedé, růžové či zelené vaši terasu nijak nezútulní. Moderní je také velkoformátová dlažba, ta je ovšem náročná na pokládání a kvůli těžší váze je zapotřebí více lidí.

Kámen až navěky

Nejtradičnějším materiálem je určitě kámen. Je nadčasový a značí luxus, i když na sluncem rozpálený kámen si bos stoupne jen málokdo. Nejčastěji se používá žula, břidlice, pískovec a mramor. Pokud se ale rozhodnete pro tento „nesmrtelný“ materiál, budete pravděpodobně potřebovat pomoc kameníka. Pak už vás ale čeká minimální údržba, pokud použijete vhodnou impregnaci, která zajistí voděodolnost a protiskluzovost. Pokud zvolíte materiál, jako je pískovec, dávejte si pozor na skvrny, ty z kamene totiž nedostane. A za kolik kamenné desky pořídíte? Cenový rozsah je opravdu velký – od 600 až k několika tisícům za m2.

Keramika ve všech barvách

Keramické dlaždice byly a jsou stále velmi oblíbené. A to především díky pestré škále barev, motivů a povrchových úprav, které trh nabízí. I díky tomu je snadno sladíte s interiérem, ale ty venkovní musíte vybírat trochu důkladněji. Soustřeďte se hlavně na jejich povrch, určitě se vyvarujte hladkým dlaždicím, které mohou v dešti nebo v zimě klouzat. A zajímejte se také o jejich nasákavost, která by měla být do tří procent, pokud se totiž na dlaždice dostane voda, která následně zmrzne, podlaha popraská. Pořizovací cena je ale poměrně příjemná, a to už od 1 000 / m2.  

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada