Co takhle dát si bulgur?

Bulgur aneb předvařená nalámaná celozrnná pšenice se používá jako součást pokrmů. Nutno dodat, že většinou zdravých.

Bulgur se vyrábí tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé kousky. Je již předvařený na rozdíl od jednoduše drcené pšenice označované jako šrot, a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.

Alá Libanon

Nejznámější uplatnění bulguru najdeme v libanonském salátu tabouli. Rovněž se využívá v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh).

V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

 

Recept: bulgurové karbanátky 


Připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

Ingredience na 25 ks:

  • 150 g bulguru (v suchém stavu)
  • 500 g brokolice
  • 100 g jarní cibulky
  • 250 g žampionů
  • 100 g mrkve
  • 100 g hrašky 
  • olej na potření pánve

Postup:
Bulgur nechte vařit ve slané vodě cca 10 min. a dojít pod pokličkou. Žampiony orestujte na pánvi a přidejte k nim nasekanou jarní cibulku, rozebranou povařenou brokolici a najemno nastrouhanou mrkev. Vše smíchejte s bulgurem, promíchejte a zasypte zahušťovací hraškou. Rukou vytvořte karbanátky, které pomalu propečte na olejem lehce potřené pánvi. Dle chuti můžete podávat např. s rajčatovým salátem. 

Tip: Výborně chutnají s česneko-jogurtovým dresinkem apod.

Výživové hodnoty na 1 porci (6 ks):

301 kcal

Bílkoviny: 18 %
Sacharidy: 73 %
Tuky: 9 %

o NATURHOUSE:    

NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2.000 výživových poraden ve 40 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 5.500.000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 70 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008.

 

Více informací na: www.naturhouse-cz.cz

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření