Pražské centrum se rozšíří podle projektu Zahy Hadid

TNBiz, 5.5.2016

I Praha se zřejmě bude pyšnit budovou od známé architektky Zahy Hadid. Radikální změna pozemků u Masarykova nádraží je jedním z posledních projektů, na kterém pracovala. Central Business District by měl propojit tři pražské části - Žižkov, Karlín a Nové Město.

V zanedbané oblasti vznikne obchodní a administrační centrum. Kromě kancelářských ploch zde vyrostou i obchody, restaurace, široké bulváry a malá náměstí. Kolem staveb chtějí investoři vysadit stromy a o veřejnou zeleň se starat.

Součástí projektu bude i rekonstrukce Masarykova nádraží, která bude stát asi 135 milionů korun. Návrh pracuje i s variantou zastřešení kolejiště u nádražní budovy, tu ale musí schválit Správa železniční dopravní cesty. V prostoru by vznikl park.

Architekturu objektů podle firmy Penta, která projekt financuje, inspirovaly kolejnice a na jich jedoucí vlaky. "I další architektonické prvky jsou navrženy tak, aby plně respektovaly stávající zástavbu," poukázala společnost na webových stránkách.

Nová čtvrť se bude stavět na etapy, první by mohla vzniknout do tří let. Dokončen by měl být projekt o celkové rozloze 90 tisíc metrů čtverečních nejdříve v roce 2023. Podle developerské firmy zde najde práci přibližně 10 tisíc lidí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba