Cena bytů v Praze: za stejnou cenu koupíte garsonku v centru, nebo 3+kk na Praze 9

  Přestože má každý zájemce o nové bydlení své představy, jak by měl být jeho byt velký, když dojde na placení, tak v drtivé většině případů konečný výběr ovlivní hlavně cena. Často se tak stává, že kupující musí ze svých představ výrazně slevit. EKOSPOL se jako dlouhodobý lídr bytové výstavby v České republice s takovými nereálnými představami setkává dost často. Proto se rozhodl podělit se o svá data získaná z dlouhodobého monitoringu pražského rezidenčního trhu, který sleduje a vyhodnocuje nejdéle ze všech subjektů na trhu. Cílem je usnadnit zájemcům o nové bydlení orientaci na často nepřehledném trhu.

Cena je rozhodujícím kritériem pro všechny kupující. Nicméně velmi často se setkáváme s tím, že klienti mají nereálné představy o tom, co mohou za své peníze dostat. Je to logické, protože pro mnoho lidí jde o první takto velkou investici v životě. Abychom jim orientaci na trhu usnadnili, připravili jsme pro ně přehlednou infografiku, která jim dá základní představu o cenách v jednotlivých městských částech. Jednoduše tak zjistí, jak velký byt si za své peníze mohou dovolit,“ prohlásil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice.

 EKOSPOL  při přípravě infografiky využil bohatou statistickou databázi, kterou má díky podrobnému monitoringu k dispozici. Pro porovnání zvolil částku 3,5 milionu korun, která je sice poněkud vyšší, ale stačí na pořízení kvalitního rodinného bydlení. Jen je potřeba vědět, v kterých lokalitách vybírat. K základní orientaci poslouží infografika od Ekospolu.

Není příliš překvapivé, že nejmenší byt si zájemce za připravených 3,5 milionu korun koupí v centrálních městských částech Praha 1 a 2, kde developeři nabízí velmi drahé bydlení, jehož přemrštěná cena často neodpovídá kvalitě ani lokalitě. „Pokud nové bydlení hledá dvojice, doporučil bych poohlédnout se raději po Praze 3, 5, 7 či 8, kde mohou za stejné peníze pořídit slušný byt 2+kk. Rodiny s dětmi by se měly zaměřit hlavně na Prahu 4, 9 a 10, přičemž právě na devítce seženou za 3,5 milionu korun vůbec největší byt se třemi pokoji,“ poznamenal analytik EKOSPOLU Matyáš Hančl.

Další zajímavé infografiky a statistiky z pražského rezidenčního trhu bude EKOSPOL pravidelně zveřejňovat každý týden na svém blogu Ekospol bloguje. Data vychází z cen bytů nabízených developery k prodeji na začátku června.

 EKOSPOL  jako dlouhodobý lídr bytové výstavby v České republice monitoruje a vyhodnocuje pražský developerský trh už více než 9 let, což je nejdéle ze všech subjektů na trhu. Po celou tuto dobu užívá stejnou metodiku, což zaručuje objektivní srovnání vývoje poptávky po novém bydlení v Praze. Pouze tato metodika, kterou při svých analýzách využívá také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, přináší nejúplnější přehled všech nových bytů nabízených developery v daném čase.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality