Recepty z rybízu: jak rybíz jednoduše využít v kuchyni!

Rybízová zmrzlina

• 100 g cukru
• 1 ks balení vanilkového cukru
• 30 ml medu
• 200 g červeného rybízu
• 250 ml smetany 33%
• 3 vejce

Rybíz očistěte a omyjte. Formu vyložte potravinářskou fólií. Žloutky smíchejte s medem a vanilkovým cukrem. Vše vyšlehejte ve vodní lázni do žluté pěny. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Rybízový protlak vmíchejte do žloutkové pěny, poté opatrně vmíchejte sníh z bílků a šlehačku. Směs nalijte do formy, překryjte fólií a ponechejte v mrazáku ztuhnout do druhého dne.

Rybízová pochoutka s rumem, vanilkou a skořicí

• 1 kg červeného rybízu
• 600 g pískového cukru
• 1-2 vanilkové lusky
• 2-3 větší kusy celé skořice
• 2 lžíce rumu
• 2 sáčky kyseliny citrónové nebo šťáva ze 3 citrónů

Rybíz očistěte a omyjte. Dejte ho do nižšího kastrolu, přidejte celou skořici a vanilkové lusky. Pokud lusky nemáte, volte vanilkový cukr nebo esenci. Vařte asi 10 minut, než rybíz pustí šťávu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.

K zahuštění použijte kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Vyzkoušejte na talířku, zda směs tuhne. Nakonec přidejte rum podle chuti. Nechte chvilku usadit. Skořici ani vanilkové lusky nevyndávejte, báječně vám ovoní a okoření pochoutku, odstraňte je až při podávání.

Jogurt s karamelem a rybízem

• 1 a půl hrnku červeného rybízu
• 2 hrnky bílého jogurtu
• 1 citrón
• 1/4 lžičky skořice
• 3 lžíce krupicového cukru 

V hrnci společně míchejte červený rybíz a lžíci cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se z rybízu nezačne uvolňovat šťáva. Poté hrnec odstavte, z citrónu si nastrouhejte jeho kůru a smíchejte ji s rybízem. Ve vedlejší misce si mezitím rozmíchejte jogurt se skořicí.

Rybíz rozdělte do mističek, které jsou vhodné na použití do trouby. Na něj dejte ochucený jogurt a navrch nasypte zbývající cukr. Plné misky dejte na plech a v rozehřáté troubě s vrchním ohřevem ponechejte na 4 až 5 minut. Vrstva cukru na povrchu jogurtu jemně zezlátne. Dezert nechte vychladnout a uložte na 30 minut do lednice.

Domácí šťáva z černého rybízu

• 2 kg černého rybízu
• 1 l vody
• na 1 l šťávy 1/2 kg cukru

Ovoce pečlivě rozmačkejte a zalijete vodou. Tuto směs přiveďte k bodu varu. Odstavte a přeceďte přes plátno. Změřte množství takto získané šťávy, smíchejte s příslušným množstvím cukru a 5 minut povařte. Šťávu nalijte do čistých horkých sklenic.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend