České rozhledny: i rozhledny, odkud nic neuvidíte, dotace hradila EU

TNBiz, 10.9.2016

Rozhleden je u nás na obyvatele i rozlohu nejvíc na světě. Jejich výstavbu obcím a spolkům často hradily evropské dotace, které přerozdělovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Měly zvýšit turistický ruch. Jenže peníze se často vyhazovaly oknem. A tak na mnoha místech stojí rozhledny, ze kterých nikam nedohlédnete.

"Mně to přijde jako nesmyslné mrhání penězi daňových poplatníků, vlastně celé Evropské unie. Peníze by se dali využit daleko smysluplněji," myslí si bývalý starosta Ostrova Jan Bureš.

To kronikář Karlových Varů si myslí, že rozhleden je ještě málo! "Myslím si, že vzhledem k tomu, jak se rozmáhá turismus a cykloturistika, že vůbec neškodí, když budou rozhledny ještě přibývat¨," říká Jan Prudík.

Zcela opačného názoru je bývalá náměstkyně primátora Karlových Varů Hana Zemanová. "Jsou krásné, ale je jich dost. Už nepotřebujeme další rozhledny," myslí si.

A velké diskuze se kvůli rozhlednám vedou i na Ministerstvu pro místní rozvoj. "Dneska možnosti, které máme financovány z evropských prostředků, už neumožňují, aby byly podporovány věci typu rozhleden a podobně," sdělila TV Nova náměstkyně Olga Letáčková.

Evropské peníze by měly teď podporovat hlavně vzdělávání, trh práce a projekty životního prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba