Osudová skříň jako tichý spojenec

Pokaždé, když na našich cestách po jihovýchodní Asii objevíme starožitnou či designovou perlu, která může obohatit naše bydlení o nový rozměr, mám neuvěřitelnou radost. Ještě větší pak mám, když se dozvím i příběh, který se k danému kusu váže. Ten, který si s sebou nese vzácná, 140 let stará, červeno zlatá skříň, mi až vehnal slzy do očí.

Značnou část příběhu nám odkryla Lian, dcera bytné, u níž se milenci celé léto scházeli.

Seznámili se jako mladí na letních slavnostech na ulici v San-ming v čínské provincii Fu-ťien. Psal se rok 1896. Don byl synem zámožného obchodníka z Tchaj-wanu. Li původem z chudé vesnice.

Poprvé se zahlédli při čajovém obřadu a bylo zřejmé, že půjde o něco zcela výjimečného. Navzdory odlišným sociálním poměrům se začali stýkat. Aby se skryli před světem, začali se scházet v zastrčeném apartmá na konci města. V pokojíku s červeno-zlatou skříní. Zde spolu prožili nádherný letní čas plný lásky a vášně. Ten jim však na konci prázdnin neúprosně vypršel a jejich cesty se rozdělily.

Paní bytná si mladičkou dvojici zamilovala a těsně před odloučením odkryla Donovi a Li tajemství červeno-zlaté skříně. Bylo to tajné místo, kam si mohli ukládat dopisy, aniž by je našel kdokoli jiný. A tak se stala červeno zlatá skříň jejich tichým spojencem po mnoho dalších let.

Červeno zlatá osudová komoda

Pokaždé, když přijel jeden z nich do města, zamířil do pokojíku s červeno zlatou skříní, aby si vyzvedl toužebně očekávaný dopis a vložil tam na oplátku lístek svůj. Každý pak seděl u skříně dlouhé hodiny v naději, že se opět jednou obejmou. Podařilo se jim to až po dlouhých osmnácti letech.

Jak jejich příběh pokračoval dál, si můžeme jen domýšlet… Ale síla jejich lásky a oddanosti, kterou skříň nadále přenáší, je nesmírně nabíjející a fascinující. Přijďte si dobít energii a přesvědčit se sami. Zvu vás na lahodný thajský čaj.

Lucie Novotná, majitelka obchodu La Komoda



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry