Rok 2016 byl úspěšný, do dvou let nebude co prodávat


roce 2016 lámal rezidenční trh rekordy. Důsledkem je skokový nárůst cen a vyprodání nejlevnějšího segmentu bytů v Praze. Ke zlepšení situace dle Asociace developerůroce 2017 nedojde. V oblasti administrativních budov trh letos stagnoval, nárůst se očekává v příštím roce. Na úrovni nájmů se ale výrazně neprojeví. Segment retailu je saturován, logistický development již naráží na kapacitu území a nedostatek připravených projektů. 

Rezidence - počet transakcí i ceny lámaly rekordy

 „Nejvýraznější změnou, kterou jsme v roce 2016 zaznamenali, byl strmě narůstající trend v rezidenčním segmentu. Nahoru letěla nejen poptávka, ale především ceny bytů, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech“ popisuje událost číslo jedna v roce 2016 Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů. Díky zvýšenému zájmu o byty došlo téměř k vyprodání nejlevnějšího segmentu bytů na území Prahy. Nabídka je nyní minimální. Cenový vývoj v roce 2017 bude odvislý především od počtu dokončených bytů, které budou na trh dodány. Dlouhodobé zlepšení situace, tedy zvýšení počtu bytů na trhu Asociace developerůroce 2017 nepředpokládá. „Celá řada projektů je brzděna administrativními procesy. Dokud nedojde k razantnímu přehodnocení postoje k dalšímu rozvoji ze strany dotčených orgánů a k relevantnímu nárůstu počtu vydaných stavebních povolení, nelze očekávat zásadní změnu,“ vysvětluje Kadeřábek. I v případě změny postoje bude zlepšení situace pouze pozvolné a projeví se až v horizontu tří až pěti let.

  

Administrativní budovy a retail

V oblasti administrativních prostor nezaznamenala Praharoce 2016 výraznou dodávku nových ploch na trh. „Zde naopak příštím roce očekáváme nárůst. Na trh bude uvedeno zhruba 180 000 m2 kancelářských ploch, na rozdíl od rezidenčního segmentu ale bez výraznějších výkyvů v úrovni nájmů,“ popisuje výhled v oblasti developmentu administrativních budov Kadeřábek a dodává, že v oblasti retailu bude nabídka doplňována pouze lokálně, neboť poptávka po obchodních plochách je aktuálně saturována nejen v Praze, ale i ve většině regionů České republiky.

  

Pozvolný růst logistického segmentu

Logistika zaznamenala letos pozitivní trend a v podobném duchu je očekáván i rozvoj v příštím roce. „Poptávka po logistických a výrobních prostorech má stále stoupající tendenci. Bohužel je ale stále těžší klienty uspokojit. Důvodem je především nedostatek připravených území pro rozvoj tohoto odvětví,“ potvrzuje Jan Palek ze společnosti Goodman úskalí rozvoje logistických center. I zde je hlavní překážkou zdlouhavý a netransparentní legislativní proces, který rozvoj zpomaluje a brání realizaci logistických projektů.

 

Developer konečně partnerem

Výraznou změnou, kterou developeřiroce 2016 zaznamenali, je změna postoje politiků k nemovitostnímu developmentu. „Zatímco před rokem jsme nebyli pro zástupce samospráv ani politiky partnerem pro diskusi, nyní sama politická reprezentace často iniciuje dialog,“ akcentuje Kadeřábek posun v jednání s politiky i se zástupci Magistrátu hlavního města Prahy. Development a otázky územního rozvoje se díky kritické situaci, kdy došlo prakticky k úplnému zastavení rozvoje nejen v metropoli, dostal z pozice negativně vnímaného oboru do centra zájmu. Plánování dalšího rozvoje je aktuálně celospolečenským tématem a zástupci developerů jsou partnery v konstruktivní diskusi. Důkazem je první jednání společné pracovní skupiny na MHMP naplánované na 20. ledna 2017. Hlavním tématem bude zajištění právní jistoty a předvídatelnosti.

 

Asociace též upozorňuje na velký pokles stavební výroby, který je v přímém rozporu s velmi aktivním nemovitostním trhem. Stavební výroba nereaguje na zvýšenou poptávku, protože v důsledku nesmyslně se protahujících procesů nemohou být včas zahájeny připravované projekty. Za současné pozitivní ekonomické situace je legislativa hlavní brzdou stavební výroby a současně jedním z důvodů dalšího růstu cen nemovitostí. „Dramatický pokles zaznamenaly hlavně veřejné investice, které jsou z části nahrazovány investicemi soukromými,“ komentuje aktuální situaci ve stavebnictví Tomáš Kadeřábek.

 

  

Tomáš Kadeřábek

 Ředitel Asociace developerů, z.s.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika