Seznam nebeských úkazů v roce 2017: bude jich mnoho

TNBiz, 3.1.2017

"Z hlediska pestrosti a příznivých podmínek pro pozorování nebeských úkazů bude rok 2017 nadprůměrný. Kromě Kvadrantid budou mít velmi příznivé podmínky dubnové Lyridy, říjnové Orionidy či prosincové Geminidy. Dočkáme se návratu tří významných periodických komet, z nichž dvě byly spoluobjeveny z Československa. Jedna z komet by dokonce mohla být vidět pouhýma očima. Nastanou také dvě zatmění Měsíce, která potěší hlavně fotografy," říká Petr Horálek z Astronomického ústavu Akademie věd.


Česká astronomická společnost sestavila seznam nejvýznamnějších astronomických jevů následujícího roku:

 

Leden

Nový rok odstartuje již tradičně jedním z nejbohatších meteorických rojů - Kvadrantidami. Jejich maximum letos očekáváme v noci z 3. na 4. ledna, nejlepší podmínky pro jejich pozorování nastanou o půlnoci a bude možné vidět až 60 meteorů za hodinu. V letošním roce bude Kvadrantidám přát i Měsíc, který zapadne před půlnocí a nebude rušit svým svitem. Podobně příznivé podmínky nastanou znovu až v roce 2019.

Únor

Z pátku 10. na sobotu 11. února nastane výrazné polostínové zatmění Měsíce. Potemnělý bude horní okraj Měsíce a viditelný bude pouhým okem. Ideální doba pro pořízení nádherných fotografií.

11. února se nejblíže k Zemi dostane kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, kterou v roce 1948 spoluobjevili českoslovenští astronomové. Obyčejným binokulárem bude viditelná na ranní obloze, zároveň ji svým svitem nebude rušit Měsíc.

Každé přibližně tři roky se ke Slunci vrací druhá nejznámější kometa 2P/Encke, letos ji uvidíme v neděli 26. února mezi souhvězdími Raka a Jednorožce. Nejlépe ji ale bude možné sledovat 10. března na večerní obloze.

Duben

Třetí kometa, 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák, přiletí na začátku dubna a její návrat bude nejpříznivější za posledních 200 let. Pozorovatelná bude už od začátku března, nejblíže k Zemi se dostane 14. dubna, pak její jasnost bude postupně slábnout. Ze všech letošních komet bude nejzajímavější.

Závěr dubna bude patřit meteorickému roji Lyridy, které budou dobře pozorovatelné 21. - 23. dubna. Ani tentokrát nebude nebeské divadlo rušit Měsíční svit.

Srpen

Další okem pozorovatelný úkaz nastane až 7. srpna, rozhodně ale bude stát za to. Srpnový úplněk bude doprovázet částečné zatmění Měsíce.

12. srpna pak dosáhne svého maxima roj Perseid. Ty jsou patrně nejznámějším a zároveň nejvýraznějším každoročním rojem.

Říjen

V sobotu 21. října se můžeme těšit na meteorický roj Orionidů. Měsíc bude v té době pouhé dva dny po novu, takže sledování roje nebude vůbec rušit.

Listopad

V noci ze 17. na 18. listopadu oblohu ozdobí meteorický roj Leonid. Jejich specialitou bývá výrazné zastoupení jasných bolidů. Další bolidy se na začátku listopadu mohou objevit spolu s rojem Taurid.

Prosinec

Poslední výrazným meteorickým rojem budou od 13. do 15. prosince Geminidy. Nejvíce meteorů lze očekávat mezi půlnocí a třetí hodinou ráno.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky